Sobere herdenking bombardement op Goor

Het bombardement op Goor, vandaag 76 jaar geleden, is vanochtend herdacht bij de Bomscherf in het Goorse centrum. Dat gebeurde in verband met corona, op sobere wijze in aanwezigheid van enkele leden van het Comité 75 jaar vrijheid en burgemeester Ellen Nauta. Om precies 09:49 uur, het tijdstip dat destijds de fatale bommen vielen, legde Arend Jebbink bloemen bij het monument. Zijn moeder, Truida, liet het leven tijdens de aanslag op 24 maart 1945. “Ze was op dat moment boodschappen aan het doen en werd geraakt door een scherf. Ze is nog naar een dokter gebracht maar heeft niet lang meer geleefd” zegt de nu 82-jarige Jebbink vlak na afloop van de bloemlegging.

Tijdens het bombardement op Goor wierpen Amerikaanse bommenwerpers 80 clusterbommen af boven het centrum van Goor met als doel munitiedepots van de Duitsers te vernietigen. Dat ging hopeloos mis. Er kwamen 70 burgers om het leven. Ondanks de (late) oproep van het Comité om vandaag de vlag halfstok te hangen is daar maar mondjesmaat gehoor aan gegeven.

Gerelateerde berichten

  • Vlag halfstok ter nagedachtenis aan bombardement op Goor23 maart 2021 Vlag halfstok ter nagedachtenis aan bombardement op Goor Morgen, woensdag 24 maart wordt het bombardement op Goor herdacht. Het Comité 75Jaar Vrijheid Goor vraagt alle inwoners van Goor om op deze dag de vlag halfstok te hangen.Op 24 maart 1945 […]
  • Sobere herdenking bombardement op Goor24 maart 2020 Sobere herdenking bombardement op Goor Bij het monument in de Sterbuurt, ter herdenking van het bombardement op Goor, zijn vanmorgen in klein comité bloemen gelegd. Het was vandaag 75 jaar geleden dat Goor werd getroffen door […]
  • Bombardement legde Goor zeventig jaar geleden in puin24 maart 2015 Bombardement legde Goor zeventig jaar geleden in puin De klokken luiden twee minuten lang. Om exact 9.49 uur is het stil bij de bomscherf in de Grotestraat. Doodstil. Deze ochtend is het exact zeventig jaar geleden dat het bombardement op […]
  • Oorlogsherinneringen van Johan Alink…7 mei 2020 Oorlogsherinneringen van Johan Alink… Naar aanleiding van de oorlogsdocumentaire in Nieuwsuur over het bombardement op Goor én de reactie daarop van Frits Zorge, die een bijzonder verhaal deelde via deze site, kwamen er veel […]
  • Doelwit was munitiedepot aan het Julianaplein 75 jaar geleden5 mei 2020 Doelwit was munitiedepot aan het Julianaplein 75 jaar geleden Het doelwit van de geallieerde troepen op 24 maart 1945 was een munitiedepot achter het herenhuis aan het Julianaplein. Dat blijkt uit een verhaal van oud-Gorenaar Frits Zorge (93). Hij […]