Nauta door het stof over verantwoordelijkheid cyberaanval

Burgemeester Nauta ging, als portefeuillehouder, diep door het stof tijdens de spoedvergadering over de cyberaanval op de computersystemen van de gemeente Hof van Twente. Ze bood haar excuses aan voor de twijfel die was gerezen over het nemen van de verantwoordelijkheid en zei dat ze wel degelijk de bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt voor de misstanden in het systeembeheer. Toch wil de gemeenteraad wel een onafhankelijk onderzoek. Niet met het zware middel van een zogenoemd raadsonderzoek zoals de PvdA wil, maar wel dat de rekenkamer de gebeurtenissen langs de meetlat legt.

Nauta ging in op de aantijgingen van bijna alle fracties: „Dat reken ik mezelf aan. Ik bedoelde de aanval zelf, van geraffineerde criminelen. Dat is nu helaas ook ons overkomen. Deze vorm van criminaliteit is zo ongrijpbaar dat het slachtoffer in de beklaagdenbank zit. Het spijt me dat mijn opmerking van “het kan iedereen overkomen”, verkeerd is uitgelegd. Ik heb te lang heb gewacht om te zeggen wat ik bedoelde.”

Gerelateerde berichten

  • ICT-opbouw gemeente nu op 70%12 november 2021 ICT-opbouw gemeente nu op 70% Op 1 december aanstaande is het precies een jaar geleden dat de gemeente hof van Twente werden getroffen door een fatale cyberaanval die de systemen plat legde. Burgemeester Nauta heeft […]
  • Raad akkoord met financiering gevolgen hack, wel rekenkamer-onderzoek2 juni 2021 Raad akkoord met financiering gevolgen hack, wel rekenkamer-onderzoek De gemeenteraad van Hof van Twente is gisteren akkoord gegaan met de voorgestelde begroting voor de financiering voor het herstellen van de ICT-systemen naar aanleiding van de cyberaanval […]
  • Cyberaanval gaat gemeente zo’n 4 miljoen euro kosten12 mei 2021 Cyberaanval gaat gemeente zo’n 4 miljoen euro kosten De cyberaanval die begin december vorig jaar de ICT-systemen van de gemeente Hof van Twente plat legde, gaat in eerste instantie 3,9 miljoen euro kosten. Het College van B&W […]
  • Excuses Nauta nu ook aan bevolking1 april 2021 Excuses Nauta nu ook aan bevolking Burgemeester Ellen Nauta heeft haar excuses voor de cyberaanval op de ICT-systemen van de gemeente Hof van Twente nu ook rechtstreeks aan de bevolking aangeboden en gaf ze aan dat zij met […]
  • Poll: College moet opstappen na fatale hack31 maart 2021 Poll: College moet opstappen na fatale hack Een even zo snoeiharde uitkomst van een poll op deze site als de resultaten van het onafhankelijke onderzoek na de fatale cyberaanval op de gemeente Hof van Twente. Van de iets meer dan […]