Alles ligt toch al op straat…(ingezonden brief)


Vaste briefschrijver en PvdA-schaduwfractielid Carel Groothengel is weer eens in de pen geklommen en dit keer heeft hij zich hogelijk verbaasd over de reactie van de fractie van Gemeente Belangen in het spoeddebat over de cyberaanval, afgelopen woensdag. De loftrompet die door GB-raadslid Coby Titshof werd afgestoken over de maatregelen na de hack, zijn Groothengel een doorn in het oog, evenals het woord ‘peanuts’ dat werd gebruikt en volgens de criticaster maar moet leiden tot een ‘peanut-tax’ nu duidelijk is dat de cyberaanval de gemeente zo’n 3,5 miljoen euro gaat kosten. Lees de ingezonden brief hieronder via ‘lees meer’.

Het was vorige week woensdag een tenenkrommende raads-bijeenkomst. Onze burgemeester nam als eerste het woord en bood, onder druk van scherpe verwijten in lokale en landelijke dagbladen over tekortschietend beleid, toch maar haar excuses aan. Het was allemaal weinig verheffend want als ik in mijn jeugd mijn moeder op deze manier excuses had aangeboden had ik alsnog een flinke draai om mijn oren gehad. Fouten toegeven is in ieder geval niet de sterkste kant van onze Ellen maar een handige prater redt het in deze gemeenteraad ook wel met een handig verhaal.

Toch hielpen die excuses in eerste instantie niet zoals misschien gehoopt. Alle fracties hadden zeer forse kritiek op het handelen van de portefeuillehoudster. Op, vreemd genoeg, een partij na die vond dat het allemaal heel goed was gegaan en dat de burgemeester juist leiderschap had getoond en helemaal niet voor haar verantwoordelijkheid was weggelopen. De hackers waren de schuldigen en niemand anders. Nou vind ik die hackers ook geen leuke jongens maar als je toch je voordeur openzet en al je geld op de balie legt is het wel heel makkelijk om niet een beetje naar je zelf te kijken vooral als het geld van een ander is.

Ik weet niet hoe de woordvoerder van GB verzekerd is maar of ze met deze benadering haar eigen verzekering tot uitkering kan bewegen waag ik te betwijfelen. Maar GB staat dicht bij ons als inwoners en weet precies wat die ervan vinden. De Deldenaren die naar het schijnt huilend in de armen waren gevallen van het GB-raadslid, bleken super enthousiast over de doortastendheid waarmee het College de ICT in het gemeentehuis had ingericht. Hoe stevig en robuust men daar de deuren had open laten staan en het geld op de balie had laten liggen volgens GB vierden de Deldenaren haast een feestje op straat ware het niet dat men zich daar wel keurig aan de corona-richtlijnen wenst te houden.

Men had er bij onze volksvertegenwoordiger massaal op aangedrongen, zo schijnt het, om niet langer te zeuren maar om door te pakken. Er was werk aan de winkel. Toen een raadslid afgelopen woensdag stomverbaasd vroeg waarom GB, zelfs nadat de burgemeester het toch zelf nodig had gevonden om haar excuses aan te bieden en de kranten lelijke woorden gebruikten over het beleid van onze gemeente, haar partij als enige zo jubelend kon doen over het gevoerde beleid sprak de GB-woordvoerster de gevleugelde woorden “wat u zegt zijn allemaal peanuts”. Ik heb even moeten nadenken wat ze daar mee bedoelde maar ik denk dat GB die ruim 3,5 miljoen die dit ons als burgers gaat kosten bedoelt.

Kennelijk vinden GB-ers in relatie tot de gratis publiciteit die het ons oplevert, dit bedrag eigenlijk maar peanuts. Waarom dit overbodige Engelse woord in dit geval gebruikt werd ontgaat mij ten enenmale. Ik heb overigens persoonlijk wel de ervaring dat zijzelf niet in staat is excuses aan te bieden.

Het bracht mij eerlijk gezegd op een prachtig plan. De invoering van een “peanutbelasting” voor de liefhebbers van dit soort geklungel op ICT-gebied. Laten we maar eerlijk zijn: alles ligt toch al op straat. Het moet mogelijk zijn om na te gaan wie er in 2018 op Gemeente Belangen heeft gestemd en in Delden woont. Alleen Delden omdat de inwoners in andere plaatsen in onze gemeente er denk ik iets anders over denken. Ik bedoel elk nadeel heeft ook zo zijn voordeel. Zo’n hack vinden GB’ers in Delden kennelijk gewoon leuk. Ik niet zo. Laten we onze Gemeente Belangen kiezers dan gewoon betalen voor deze “prachtstunt”. Het mag kennelijk voor die partij wel wat kosten (peanuts, ik zou gewoon zeggen pinda’s). Geen probleem, ieder zijn hobby vind ik.

Als je iemand in de Raad kiest die het heel normaal vindt dat er gehackt wordt en die door er niet over te praten in de toekomst gewoon weer hetzelfde risico wil lopen mag om mij ook de rekening betalen. Een soort speciale GB-belasting dus eigenlijk. Zo’n hack, zo gek is het eigenlijk niet, biedt gewoon de mogelijkheid om “baatbelasting” in te voeren. En als ze niet willen betalen dan weten we inmiddels ook dat ze dure auto’s hebben. Wegslepen die dingen. Je schijnt zelfs de auto te kunnen starten met een hack. Mogen ze bij GB allemaal zelf doen. Vinden ze vast leuk. Nadeel is wel dat een raadslid van GB niet meer thuiskomt van het winkelen. Al die gelukkige mensen die je op straat om je hals vliegen om je prachtige beleid. Je moet er tenslotte iets voor over hebben als je zo lokaal opereert en denkt!

Carel Groothengel