Unieke vondst op ’t Schild: skelet uit 80-jarige oorlog

Archeologen hebben op ’t Schild een skelet gevonden dat waarschijnlijk meer dan 400 jaar oud moet zijn. De vondst is enige tijd geleden gedaan op de grond van Michiel en Kitty ter Haar. De Goorse freelance-journalist Bert Schabbink tekende het verhaal op dat vandaag is te lezen in de regionale krant TC/Tubantia. Het paar dat een nieuwe woning wilde bouwen moest vanwege de historische waarde van ’t Schild bodemonderzoek laten doen waarna de unieke vondst werd gedaan. Het skelet dat gekscherend de naam ‘Don Quichot’ heeft gekregen is waarschijnlijk begraven tijdens de 80-jarige oorlog toen er met name op ’t Schild in Goor, hevig gevochten werd tussen het Nederlandse en Spaanse leger.

Archeoloog Matthijs Sonneveld van adviesbureau spreekt in de Tubantia van een unieke vondst: “Ik heb het zelf nog nooit eerder meegemaakt. We vinden wel vaker menselijke resten, maar niet vaak in deze staat en situatie. Het lijkt erop dat hij snel in een gat onder de grond is gestopt. Dat gebeurt vaker in oorlogstijd en daarom is onze eerste aanname dat het een slachtoffer van de Tachtigjarige Oorlog is.” De bijzondere vondst gaat Michiel en Kitty ter Haar wel het nodige kosten. De opgraving komt voor rekening van het paar evenals de vele onderzoeken. “Dat gaat in de duizenden euro’s lopen” aldus Michiel ter Haar.

Foto’s: Michiel en Kitty ter Haar


Gerelateerde berichten

  • Het raadhuis op ’t Schild had er nog kunnen staan…11 juli 2021 Het raadhuis op ’t Schild had er nog kunnen staan… In de categorie Oald Goor stuiten we in de archieven van de stichting Historisch Goor op een prent van het oude gemeentehuis, op 't Schild. Dat werd, nu vijftig jaar geleden, afgebroken […]
  • Weer archeologische vondsten op ’t Schild31 maart 2015 Weer archeologische vondsten op ’t Schild Er zijn al diverse waardevolle vondsten gedaan die de geschiedenis van Goor nog meer kleuren. Op 't Schild is de werkgroep Archeologie van de stichting Historisch Goor nog immer druk […]
  • Oald Goor: De kinderoptocht uit lang vervlogen tijden…22 mei 2022 Oald Goor: De kinderoptocht uit lang vervlogen tijden… Over een kleine vijf weken is het weer zover. Dan trekt de Kinderoptocht op zaterdagmiddag weer door het centrum met fraaie creaties van de Goorse basisschoolkinderen. In de rubriek Oald […]
  • Herdenking bombardement op Goor verplaatst15 maart 2020 Herdenking bombardement op Goor verplaatst De herdenking van het bombardement op Goor zal vanwege het Corona-wirus niet plaats vinden op dinsdag 24 maart, de dag dat het exact 75 jaar geleden is dat Goor werd getroffen. Het Comité […]
  • Middeleeuwse potscherven gevonden op ’t Schild13 augustus 2018 Middeleeuwse potscherven gevonden op ’t Schild Bij graafwerkzaamheden in voorbereiding op de bouw van appartementen (fotobewerking) op de hoek Grotestraat met de Bleekstraat zijn laatmiddeleeuwse potscherven gevonden. De vondsten komen […]