Unieke vondst op ’t Schild: skelet uit 80-jarige oorlog

Archeologen hebben op ’t Schild een skelet gevonden dat waarschijnlijk meer dan 400 jaar oud moet zijn. De vondst is enige tijd geleden gedaan op de grond van Michiel en Kitty ter Haar. De Goorse freelance-journalist Bert Schabbink tekende het verhaal op dat vandaag is te lezen in de regionale krant TC/Tubantia. Het paar dat een nieuwe woning wilde bouwen moest vanwege de historische waarde van ’t Schild bodemonderzoek laten doen waarna de unieke vondst werd gedaan. Het skelet dat gekscherend de naam ‘Don Quichot’ heeft gekregen is waarschijnlijk begraven tijdens de 80-jarige oorlog toen er met name op ’t Schild in Goor, hevig gevochten werd tussen het Nederlandse en Spaanse leger.

Archeoloog Matthijs Sonneveld van adviesbureau spreekt in de Tubantia van een unieke vondst: “Ik heb het zelf nog nooit eerder meegemaakt. We vinden wel vaker menselijke resten, maar niet vaak in deze staat en situatie. Het lijkt erop dat hij snel in een gat onder de grond is gestopt. Dat gebeurt vaker in oorlogstijd en daarom is onze eerste aanname dat het een slachtoffer van de Tachtigjarige Oorlog is.” De bijzondere vondst gaat Michiel en Kitty ter Haar wel het nodige kosten. De opgraving komt voor rekening van het paar evenals de vele onderzoeken. “Dat gaat in de duizenden euro’s lopen” aldus Michiel ter Haar.

Foto’s: Michiel en Kitty ter Haar