Bladafval voor bodemverbetering met ‘een luchtje’

Gemeente Hof van Twente gaat bladafval gebruiken voor bodemverbetering. De van bomen gevallen bladeren worden door Gildebor verzameld en gefermenteerd tot bodemverbeteraar. Dit ‘ferment’ wordt gebruikt voor gemeentelijke plantsoenen en akkers van boeren uit de regio. Naast het blad ook het bermmaaisel gefermenteerd. Fermenteren is een proces waarbij blad wordt vermengd met bacteriën, kalk en klei. Vervolgens wordt het blad fijngemalen en in slurven gepompt (foto onder). Er komt dan geen zuurstof meer bij zodat het fermentatieproces begint. Dat proces duurt ongeveer drie maanden.

Het fermentatieproces is milieuvriendelijker dan composteren omdat daarbij veel methaangas vrij komt. Door het afdekken van nieuwe beplantingsvakken groeit er minder snel onkruid en kan nieuwe beplanting beter groeien. Ook kan de bodem beter het water vasthouden waardoor nieuwe planten ook beter aanslaan. Daarnaast is de bladaarde goed voor het bodemleven. Er is wel één klein nadeel aan het gebruik van het bladferment en dat is dat na verwerking in de plantsoenen er een korte periode sprake kan zijn van lichte stankoverlast.

Gerelateerde berichten

  • Bladcompost zorgt voor overlast op De Whee29 april 2021 Bladcompost zorgt voor overlast op De Whee Het zogenoemde ferment dat door Gildebor wordt gebruikt als compost in de plantsoenen zorgt voor noagal wat overlast. De gemeente Hof van Twente kondigde twee weken geleden aan dat […]
  • Korven voor blad van gemeentelijke bomen in eigen tuin13 oktober 2020 Korven voor blad van gemeentelijke bomen in eigen tuin De gemeente Hof van Twente heeft gisteren op verschillende plekken in Goor en de overige kernen in de Hof bladkorven geplaatst. Deze zijn bedoeld voor het blad van gemeentelijke bomen dat […]
  • PvdA ten strijde tegen stank Zenkeldamshoek10 mei 2019 PvdA ten strijde tegen stank Zenkeldamshoek De lokale PvdA wil dat er wat gedaan wordt aan de stank die wordt veroorzaakt door de Bio-centrale op Zenkeldamshoek. Dit naar aanleiding van een gesprek met omwonenden die zeer […]
  • Provinciale PvdA wil snel oplossing voor stankoverlast Heeckeren21 september 2018 Provinciale PvdA wil snel oplossing voor stankoverlast Heeckeren De provincie moet snel opheldering geven over stankoverlast in de Goorse wijk Heeckeren in de gemeente Hof van Twente. Dat vindt de provinciale fractie van de PvdA. Inwoners van de Goorse […]
  • Mestvergister teistert Heeckeren17 september 2018 Mestvergister teistert Heeckeren Er komen steeds meer klachten over de stank die vermoedelijk door mestvergister Groen Gas BV wordt veroorzaakt. Met name in de wijk Heeckeren ervaren bewoners overlast die anders is dan de […]