Goor status aparte… (ingezonden brief)

Onze vaste briefschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen en deze keer laat hij in zijn betoog weten dat hij het wel gehad heeft met de bestuurders uit Bentelo en Hengevelde in de gemeenteraad. Zeker als het gaat om de besluitvorming in de Goorse woonwagenkwestie. Zijn advies: “Laten we het zelf maar gaan doen…” Hieronder zijn ingezonden stuk…

Ik heb er eerlijk gezegd een beetje genoeg van met die gemeenteraad van ons. Door de herindeling zouden we betere raadsleden krijgen beloofden ze ons. Maar wees nou eerlijk die van Bentelo en Hengevelde die nu helemaal de dienst uit maken kunnen toch voor geen millimeter tegen die bestuurders van weleer van Goor op. We hadden toen toch reuzen in vergelijking met de kabouters uit de voormalige gemeente Ambt Delden die we nu hebben. Kijk maar naar de wethouders sinds 2000. Altijd maar weer 2 uit die kabouterrepubliek waar maar een heel klein deel van onze bevolking woont. Hoe kan dat? vraag je je af…

We leven inmiddels in 2021 maar de heren hebben bedacht dat zonder overleg met de inwoners van Goor of met onze Stadsraad om plekken aan te wijzen waar zo’n 5 woonwagenbewoners moeten wonen. Had u niet even vooraf kunnen overleggen met de inwoners van Goor vroegen PvdA en SP nog en had u niet even de Stadsraad moeten bellen probeerden ze nog. “Nee!” betoogden CDA, VVD en GB woedend en knetterhard. Dit was een zaak van verantwoordelijkheid nemen door de gemeenteraad. Ik hoef dat soort verantwoordelijkheid eerlijk gezegd niet.

Voor mij moeten ze die ICT rommel een beetje beter in de gaten houden en geen bomen kappen waar dat helemaal niet hoeft en geef ons ons glas terug, probeer ik nog maar eens weer. En waarom hebben we hier honderden jaren een paardenmarkt en verdwijnt die ineens als ze het hier uit Ambt Delden voor het zeggen krijgen?

Natuurlijk mochten bewoners nog inspreken zo betoogde de mevrouw die het graag over pinda’s heeft. In welke eeuw leven die mensen eigenlijk nog vraag ik me af. Wat verwachten deze mensen nu van deze procedure? vraag ik me ook nog eens af. Dit gaat toch gewoon op de kop verkeerd. Omdat te weten hoef je toch geen Carel te heten? Ik heb er echt een nachtje niet van kunnen slapen. Steeds maar weer die vraag die bovenkwam”: “Dit weten ze toch als ze dit bedenken, waarom doe je dit dan?”. De woonwagenbewoners zijn doodongelukkig met de weerstand die onze gemeente nu heeft georganiseerd. Hadden ze dit ook in hun mini-enclave gedaan, deze bestuurders? Nee natuurlijk, ze zijn echt niet gek. Zou het zoete wraak zijn voor het feit dat ze ons vroeger “ het Rode Goor” noemden en ze voor geen goud over de brug wilden.

Heel Goor loopt nu uit en tekent bezwaar aan. Die woonwagenplaatsen komen er dus nooit en te nimmer en als ze er al zouden komen is dat uiterst beroerd voor de mensen die daar dan hun woonwagen neer mogen zetten. Doen ze dat nou expres vraag ik me af? Ik bedoel de kabouters! Er is in Goor toch niemand te vinden die het zo onvoorstelbaar dom zou aanpakken denk ik dan. En waarom in hemelsnaam alleen in Goor woonwagens? Altijd roepen dat alles naar Goor gaat en dan nu ineens jezelf helemaal over het hoofd zien daar in Ambt Delden. Zijn we nou heringedeeld of niet?

Laat ik heel duidelijk zijn, woonwagenbewoners hebben recht op een plaatsje in een woonwagen. Niet iedereen is daar blij mee. Of dat juist is doet er in dit verband niet zoveel toe maar je moet wel je gezonde verstand gebruiken als je zoiets ingewikkelds voor elkaar moet zien te krijgen. Gorenaren zijn in staat om samen met de woonwagenbewoners die het aangaat voor goede plekjes in onze gemeente te zorgen. Die zijn er genoeg en veel betere dan die er nu genoemd worden. Ik zou zeggen: Kom op Stadsraad neem de tent over. Maak Goor weer zelfstandig en laat zien dat wij zo’n appeltje wel zelf kunnen schillen en we daar de kabouters niet voor nodig hebben. We zorgen hier voor 3 mooie plekjes voor zo’n 6 mensen en in Ambt Delden doen ze het maar op die eigen manier uit het stenen tijdperk.


Even wachten tot we allemaal een prikje hebben gehad en dan met een pilsje erbij en de kaart van Goor eens even een paar mooie plekjes zoeken hier met zijn allen. Met Hengelo een beetje onderhandelen over het huisvuil ophalen, de boompjes doen we zelf wel voortaan want dat vertrouwen we anderen niet meer toe na de Gondalaan. Het plein in Goor kunnen we ook zelf beter doen nu en zoveel meer is het ook niet. O, ja toch nog wat… Die ICT die doen we naar Hengelo want het kan immers overal misgaan dus dat maakt ook niks uit. Onze minima krijgen hun geld terug want ook daar zaten de kabouters achter vermoed ik zo. Een nieuw zwembad dat we zelf beheren en iedereen uit Ambt Delden die met zijn caravan op vakantie door ons gemeente wil, laten betalen voor aangericht leed. Een soort herstelbetalingen zeg maar voor al die verloren jaren met de kabouters uit die kleinste gemeente uit de Hof.

Voor een kwart wil ik zelf wel burgemeester worden. Als er iets verkeerd gaat neem ik altijd volledig de schuld op me. Dat wordt dan ook weer even wennen want ook dat waren we ook niet meer gewend de laatste 20 jaar…

Carel Groothengel