Cyberaanval gaat gemeente zo’n 4 miljoen euro kosten

De cyberaanval die begin december vorig jaar de ICT-systemen van de gemeente Hof van Twente plat legde, gaat in eerste instantie 3,9 miljoen euro kosten. Het College van B&W presenteerde gisteravond in een informerende raadsvergadering een begroting waarin staat dat dat er 1.585.000 euro aan kosten is gemaakt in de eerste crisisfase en waarin een bedrag van 2.325.000 euro is opgenomen voor de kosten van het project wederopbouw. Daarbij zijn de verwachte structurele kostenstijgingen nog niet betrokken waardoor de de totale kostenpost dus nog hoger uit kan vallen. De gemeenteraad gaat begin juni beslissen over de begroting.

Dekking voor de kosten moet voor het grootste deel uit de algemene reserves worden gehaald. Daarnaast hoopt- en rekent de gemeente ook nog op geld van ICT-bedrijf Switch IT dat als leverancier, volgens de juristen van de gemeente, aantoonbaar een wanprestatie heeft geleverd. Switch heeft daarentegen ook de gemeente aangeklaagd vanwege reputatieschade. Er wordt inmiddels onderhandeld over een schikking.

Gerelateerde berichten