Ouwe geitenbreier…

Ik denk dat iedere ouder het er wel eens over heeft; is de ‘schermtijd’ van ons onderdeurtje niet een beetje veel vandaag, gisteren en afgelopen week? Snapchat, Insta, Roblox en niet te vergeten TikTok natuurlijk. Opgroeien in een digitale wereld is prachtig en heeft veel voordelen maar is er ook nog iets anders dan alleen die verrekte telefoon?

“Leg je device nu maar eens even weg”, klinkt het afgelopen Hemelvaartsdag. Mokkend wordt de telefoon met zelf gefabriceerd Billie Eilish-hoesje weggelegd. Niet echt helemaal uit het oog, maar prominent op het dressoir zodat hij toch niet helemaal weg is. “Zet het geluid ook maar even uit, want van tien ‘pingeltjes’ per halve minuut word je toch horendol?” Als ogen konden doden wordt nonchalant en tegendraads het knopje omgezet voor stilte. Met rollende ogen en een eigenwijs wapperende blonde lok verdwijnt de telefoon met een zucht in de la. “Toen jij klein was waren er nog geen mobiele telefoons en internet he? Wat deed je dan eigenlijk de hele dag?”

Ik pakte een ouderwets fotoalbum en liet foto’s zien van de prachtige tijd van ‘De Malberg’, ‘Goor in de Bocht’ en talloze clubavonden van de jongerensoos. Ome Willem buiten op het podium en drommen kinderen in kleermakerszit ervoor. Lusten jullie ook een broodje poep rakkers? Rappapam, rappapam, ouwe geitenbreier. Foekepotten maken bij de afdeling Crea en verkleed langs de deuren voor iets lekkers.

Een heel weekend jongerenkamp op een kampeerboerderij in Vasse. ’s Avonds met z’n allen rond het kampvuur marshmallows roosteren en broodjes knakworst van eigengemaakt deeg. Niet te vreten, maar wel leuk. Op zondagmiddag thuis komen, zonder stem en stinkend naar brandlucht. Voor het eerst stiekem een trekje van een sigaret geprobeerd en natuurlijk heel geheim het allereerste slokje bier gehad. Toen allebei heel erg vies, later is daar verandering in gekomen.

Uiteraard liet ik dit hoofdstukje voor het gemak maar even achterwege in mijn verhaal aan dochterlief. Kern van het verhaal was dat ik in die tijd herinneringen voor het leven heb gemaakt. Herinneringen met echte mensen die ik nu nog steeds ken en geregeld zie. Stabiele vriendschappen met een rijk verleden. En dat allemaal zonder telefoon, computer, internet, Wifi of hotspots.

Kom we gaan iets leuks doen. Vriendinnetje mee, hondje achterin, picknick-spulletjes inladen en het enige device van vandaag is de TomTom. We gaan een magische Harry Potter tocht maken door het bos en onderweg zoeken we een mooi plekje om onze broodjes op te eten en met elkaar te praten. De tocht wordt afgesloten met popcorn poppen op echt vuur en iets teveel aangelengde ranja.

“Het was echt heel erg leuk pap, ik denk dat m’n telefoon nog wel even kan blijven liggen waar die ligt”. Mooi zo! Jij moet ook herinneringen maken voor het leven, geitenbreier!

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Kleuterende prutsers…21 september 2021 Kleuterende prutsers… Stank voor Ank en de zaag onder de stoel van Kaag. De rij met afdruipende bewindslieden lijkt oneindig te worden. Ze gunnen elkaar alles, behalve lucht. Waar Koning Willy jaarlijks […]
  • #doesnormaal…14 september 2021 #doesnormaal… Al zo’n anderhalf jaar zitten mijn collega’s en ik in het weekend op de bank met de beetjes omhoog. Waar eerder de zaterdag overdag in het teken stond van een beetje kalm aan doen want […]
  • Twee frikandell’n, rauw!7 september 2021 Twee frikandell’n, rauw! Twee frikandel’n, rauw! Wat veur’n pil’n mot ie hem’n dan? Wat mankeert oe! Zo’n jongen kearl en dan a an de medicatie? Voordat ik een antwoord kon geven was hij alweer in gesprek met […]
  • Laat het niet voor niets zijn geweest…31 augustus 2021 Laat het niet voor niets zijn geweest… Van de week zat ik met buikpijn voor de televisie. Beelden van wanhopige mensen die zich vastklemden aan een opstijgend militair vliegtuig. Hangend aan een vleugel, wetende dat je dat […]
  • Dromen, durven en doen…24 augustus 2021 Dromen, durven en doen… Ik dagdroomde nogal eens over wat ik altijd nog eens zou willen doen. Deze 'kort-sluitinkjes' komen bij mij meestal voor in een periode waarin je alle tijd van de wereld hebt om er over […]