Ouwe geitenbreier…

Ik denk dat iedere ouder het er wel eens over heeft; is de ‘schermtijd’ van ons onderdeurtje niet een beetje veel vandaag, gisteren en afgelopen week? Snapchat, Insta, Roblox en niet te vergeten TikTok natuurlijk. Opgroeien in een digitale wereld is prachtig en heeft veel voordelen maar is er ook nog iets anders dan alleen die verrekte telefoon?

“Leg je device nu maar eens even weg”, klinkt het afgelopen Hemelvaartsdag. Mokkend wordt de telefoon met zelf gefabriceerd Billie Eilish-hoesje weggelegd. Niet echt helemaal uit het oog, maar prominent op het dressoir zodat hij toch niet helemaal weg is. “Zet het geluid ook maar even uit, want van tien ‘pingeltjes’ per halve minuut word je toch horendol?” Als ogen konden doden wordt nonchalant en tegendraads het knopje omgezet voor stilte. Met rollende ogen en een eigenwijs wapperende blonde lok verdwijnt de telefoon met een zucht in de la. “Toen jij klein was waren er nog geen mobiele telefoons en internet he? Wat deed je dan eigenlijk de hele dag?”

Ik pakte een ouderwets fotoalbum en liet foto’s zien van de prachtige tijd van ‘De Malberg’, ‘Goor in de Bocht’ en talloze clubavonden van de jongerensoos. Ome Willem buiten op het podium en drommen kinderen in kleermakerszit ervoor. Lusten jullie ook een broodje poep rakkers? Rappapam, rappapam, ouwe geitenbreier. Foekepotten maken bij de afdeling Crea en verkleed langs de deuren voor iets lekkers.

Een heel weekend jongerenkamp op een kampeerboerderij in Vasse. ’s Avonds met z’n allen rond het kampvuur marshmallows roosteren en broodjes knakworst van eigengemaakt deeg. Niet te vreten, maar wel leuk. Op zondagmiddag thuis komen, zonder stem en stinkend naar brandlucht. Voor het eerst stiekem een trekje van een sigaret geprobeerd en natuurlijk heel geheim het allereerste slokje bier gehad. Toen allebei heel erg vies, later is daar verandering in gekomen.

Uiteraard liet ik dit hoofdstukje voor het gemak maar even achterwege in mijn verhaal aan dochterlief. Kern van het verhaal was dat ik in die tijd herinneringen voor het leven heb gemaakt. Herinneringen met echte mensen die ik nu nog steeds ken en geregeld zie. Stabiele vriendschappen met een rijk verleden. En dat allemaal zonder telefoon, computer, internet, Wifi of hotspots.

Kom we gaan iets leuks doen. Vriendinnetje mee, hondje achterin, picknick-spulletjes inladen en het enige device van vandaag is de TomTom. We gaan een magische Harry Potter tocht maken door het bos en onderweg zoeken we een mooi plekje om onze broodjes op te eten en met elkaar te praten. De tocht wordt afgesloten met popcorn poppen op echt vuur en iets teveel aangelengde ranja.

“Het was echt heel erg leuk pap, ik denk dat m’n telefoon nog wel even kan blijven liggen waar die ligt”. Mooi zo! Jij moet ook herinneringen maken voor het leven, geitenbreier!

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Foxwild…12 juli 2022 Foxwild… "Hatseflats!" klonk het zaterdag in ‘Foxwild Goor”. Mijn campingvriend Petertje ‘Massa is Kassa’ deed een plaatselijke supermarkt aan om zijn biertje te promoten, waar ik zelf […]
  • Blauw wit rood, Nederland in nood…5 juli 2022 Blauw wit rood, Nederland in nood… Een omgekeerde vlag. Het internationale teken van nood of verzet. De Nederlandse driekleur waar het rood staat voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel en elite. Door hem […]
  • Reisverslag…28 juni 2022 Reisverslag… Dinsdag 28 juni 2022, het reisverslag van een weekendje weg in Goor. Ik dacht er verstandig aan te doen om er maar direct aan te beginnen zondagnacht na het Goors Victorie. Dat dat niet […]
  • Jullie zijn zóów 2019…21 juni 2022 Jullie zijn zóów 2019… Wat is dat eigenlijk, Schoolfeest? Moet je entree betalen? Is er dan iemand die even een nooduitgang open kan gooien? Moet je zestien zijn om naar binnen te mogen? Als dat zo is, graag […]
  • De bron…14 juni 2022 De bron… En weer vertrok er een colonne trekkers. Niet om het land te bewerken of om mais te poten. De tocht ging deze keer naar het huis van de stikstof-minister van der Wal. Een bonte […]