Knullig, knulliger, knulligst…

Je zou denken dat een gewaarschuwd mens voor twee telt en er alles aan doet om de zaken voor elkaar te hebben. Je kunt bij de eerste keer proberen eraf te komen in een opgenomen filmpje alsof je een kleuterklas toespreekt met de woorden: “Het kan iedereen overkomen” en hopen dat het geslikt wordt. Het werd natuurlijk niet geslikt en uiteindelijk, na heel veel omwentelingen, werd morrend, zuchtend en steunend en met frisse tegenzin het boetekleed aangetrokken voor de knullige hack van de computersystemen van onze gemeente…

Als snel begon het dimdammen over ‘wie’ schuld had aan het feit dat al onze gegevens op straat lagen en in de handen waren gevallen van criminelen. Al snel werd met de beschuldigende vinger gewezen richting het ingehuurde ICT bedrijf. Grote flauwekul natuurlijk want u en ik komen er bij de Belastingdienst ook niet mee weg door te zeggen dat het foutje in de aangifte de schuld was van de boekhouder. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk.

En dat is nu iets waar ze in het gemeentehuis erg veel moeite mee hebben, verantwoordelijkheid nemen. Maar om verantwoordelijkheid te kunnen nemen, moet je eerst de vraag stellen of je überhaupt die verantwoording wel aan kunt. Wat mij betreft zijn ze nog bij dat stapje en na de stunt van vorige week met een nieuwe blunder, geloof ik dat we die vraag nu met een volmondig ‘nee’ kunnen beantwoorden.

Vorige week ging het wederom mis met een datalek dat er achteraf al tijden bleek te zijn. Zwart weggelakte informatie over namen en adressen van onder andere mensen die bezwaarschriften hebben ingediend tegen de bouw van nieuwe supermarkten en mensen die geen zin hadden in woonwagens. Met een handigheidje een fluitje van een cent om het weggelakte toch zichtbaar te krijgen.

Opnieuw volgde een koele reactie van de gemeente toen deze site ze attendeerde op wederom een datalek. Van “Het kan iedereen overkomen” naar “Laten we het niet groter maken dan dat het is”. Zelflerend vermogen, reflectie, inleving en verantwoording nemen: zero points. Voor ‘bagatellisering’ een dikke 10. Vervolgens werden alle documenten offline gehaald en daarmee creëerden ze een nieuw probleem. Want hoe kan ik nu als burger mijn overheid controleren als ze alles offline halen? En controle hebben ze nodig, dat blijkt wel.

En ondertussen ben ik al tijden op zoek naar een automaat waar ik contant geld kan pinnen in Goor buiten winkeltijden. In het gemeentehuis pinnen lijkt mij economisch levensgevaarlijk want ik geloof dat je al geskimd wordt als je een voet over de drempel zet daar. Als gemeente zou je hier toch voor moeten gaan liggen en zeggen dat het onacceptabel is dat inwoners geen geld kunnen pinnen op bepaalde tijden? Ongelofelijk maar de wethouder reageerde met de woorden: “Ik snap het wel van de bank”. Ik kan op alle knulligheid enkel reageren met: “De pröttel fijn veur mekaar”…

Namen Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Opnieuw ICT-blunder bij de gemeente Hof van Twente28 mei 2021 Opnieuw ICT-blunder bij de gemeente Hof van Twente Nog geen half jaar na de hack bij de gemeente is er opnieuw een ICT-blunder geconstateerd bij de gemeente Hof van Twente. Deze keer gaat het om een datalek van privacygevoelige gegevens. […]
  • Welkom 2020…23 maart 2021 Welkom 2020… Iedereen rijdt wel eens een scheve schaats. Iets waarvan je later denkt: “Dát was niet zo handig”. Vroeger leerden wij dat een fout maken niet erg is en dat dat juist noodzakelijk kwaad […]
  • Foxwild…12 juli 2022 Foxwild… "Hatseflats!" klonk het zaterdag in ‘Foxwild Goor”. Mijn campingvriend Petertje ‘Massa is Kassa’ deed een plaatselijke supermarkt aan om zijn biertje te promoten, waar ik zelf […]
  • Blauw wit rood, Nederland in nood…5 juli 2022 Blauw wit rood, Nederland in nood… Een omgekeerde vlag. Het internationale teken van nood of verzet. De Nederlandse driekleur waar het rood staat voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel en elite. Door hem […]
  • Reisverslag…28 juni 2022 Reisverslag… Dinsdag 28 juni 2022, het reisverslag van een weekendje weg in Goor. Ik dacht er verstandig aan te doen om er maar direct aan te beginnen zondagnacht na het Goors Victorie. Dat dat niet […]