Raad akkoord met financiering gevolgen hack, wel rekenkamer-onderzoek

De gemeenteraad van Hof van Twente is gisteren akkoord gegaan met de voorgestelde begroting voor de financiering voor het herstellen van de ICT-systemen naar aanleiding van de cyberaanval van een half jaar geleden. Daarvoor wordt zo’n 4 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast komt er een onderzoek van een onafhankelijke rekenkamer-commissie die met name de rol van het College en de gemeenteraad onder de loep moet nemen. Een motie van afkeuring over het gevoerde beleid en het (ontbreken) van het nemen van verantwoordelijkheid van D66, de SP en GroenLinks kreeg geen steun van de andere partijen in de gemeenteraad die zich, ten dele én wederom, wel kritisch uitliet over de wijze waarop burgemeester Nauta communiceerde en ook het door Goorsnieuws.nl gevonden laatste datalek bagatelliseerde…

Ze kreeg met name harde kritiek van D66-fractievoorzitter Alice Olde Reuver of Briel en SP-er Herman Olde Kalter die vinden dat ze de schuld met name bij de medewerkers neerlegt en stellen dat het vertrouwen in de overheid op deze manier alleen maar minder wordt. Nauta reageerde geraakt op de kritiek en de motie van afkeuring en gaf aan dat ze absoluut de verantwoordelijk neemt en voor haar mensen staat. Het nieuwste datalek waarbij ook persoonlijke gegevens vrijelijk toegankelijk waren, kwam ook aan de orde en daarvan zei ze dat dat volgens haar los staat van de hack. Eerder gaf ze aan dat het incident niet groter moet worden gemaakt dat het is. Nu gaf ze op vragen aan dat ze ook niet kleiner wil maken maar dat ze ‘geen garantie kan geven dat het niet weer gebeurt.”

Gerelateerde berichten