Verdienmodel…

Poen voor groen, stoppen met maaien, geef insecten te ruimte, diversiteit en vooruit met de geit. Van vuilstort naar landschapsvervuiling met zonnepark Rikkerink en tiny houses op TSB terrein. Zo maar een aantal voorbeelden van lekker alternatief beleid om verandering te krijgen in onze kijk op milieu en de vervuiling daarvan…

Dat het allemaal zo alternatief is, is logisch omdat er simpelweg geen bestaande manier bestaat om uit de milieucrisis te komen waar we volgens de geleerden blijkbaar middenin zitten. Er moet iets gebeuren en daar zijn de meesten het wel over eens. De manier waarop is alleen een heel ander verhaal. Waarom zou je investeren in een paar hectare vol lelijke zonnepanelen midden in de natuur? Dit terwijl een veelvoud aan ruimte “braak” ligt op de duizenden daken in Nederland. Gooi eerst alle overheidsgebouwen, ziekenhuizen en scholen maar eens vol met die paneeltjes voordat je aan kostbare grond loopt te knabbelen.

Ik ben de eerste die een paar obligaties koopt om te anticiperen. Zorg dat er vergunningen worden afgegeven om waterstof te pompen door de al in de grond liggende aardgasleidingen, in plaats van miljoenen kubieke meters Russisch aardgas te importeren van een man waar je eigenlijk helemaal niets mee van doen wilt hebben. En als het dan toch geld moet kosten, waarom de renderings-regeling voor het opwekken van zonne-energie in stappen afbouwen in plaats van in stand houden zodat nog meer mensen geïnteresseerd raken in zonnepanelen op hun eigen dak? Waarom mensen dik laten betalen aan de poort om hun afval op een goede en milieuvriendelijke manier te laten verwerken in plaats van dit goede gedrag te bevorderen door het financiële stukje net een beetje slimmer te regelen in bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen?

Het gebeurt allemaal niet. Waarom niet? Heel simpel, omdat er een ‘verdienmodel’ achter zit. Afval is handel. Energietransitie is handel en zolang er nog olie en gas in de grond zit, pompen we rustig verder tot de laatste uitgeknepen druppel. Zolang je nog minstens tienduizend euro kwijt ben voor een beetje isolatie, een nieuwe zuinige CV-ketel en een paar paneeltjes op je dak, begint bij mij persoonlijk ook de ‘verdienmodel-gedachte’ te werken. Milieu-verbeterende maatregelen zijn allemaal gekoppeld aan geld en aan de gedachte “wat bespaar ik”, terwijl het eigenlijk zou moeten zijn “wat is het beste voor onze wereld en gezondheid”.

Wat je in ieder geval heel makkelijk zelf thuis kunt doen is het stoppen met het onderhouden van je voortuintje. Niet meer maaien, snoeien en wieden. Goed voor de biodiversiteit. Doet de gemeente ook, maar of het bevorderen van de diversiteit de ware reden is? Of zou hier óók een ‘verdienmodel’ achter schuil gaan? Wie weet kunnen we er binnen een paar jaar over lezen in geheime stukken die openbaar worden gemaakt bij een volgende hack of door oplettende plaatselijke journalisten. Want tja, garanderen dat het nooit weer gaat gebeuren kun je natuurlijk nooit.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Normaal denkenden…4 februari 2020 Normaal denkenden… Gelukkig is huize Kremers uitgerust met een grote houtkachel die ik het liefst dag en nacht z’n werk laat doet. Mijn vriend lust de nodige kubjes hout die we van bomen in de buurt rooien. […]
  • Kleuterende prutsers…21 september 2021 Kleuterende prutsers… Stank voor Ank en de zaag onder de stoel van Kaag. De rij met afdruipende bewindslieden lijkt oneindig te worden. Ze gunnen elkaar alles, behalve lucht. Waar Koning Willy jaarlijks […]
  • #doesnormaal…14 september 2021 #doesnormaal… Al zo’n anderhalf jaar zitten mijn collega’s en ik in het weekend op de bank met de beetjes omhoog. Waar eerder de zaterdag overdag in het teken stond van een beetje kalm aan doen want […]
  • Twee frikandell’n, rauw!7 september 2021 Twee frikandell’n, rauw! Twee frikandel’n, rauw! Wat veur’n pil’n mot ie hem’n dan? Wat mankeert oe! Zo’n jongen kearl en dan a an de medicatie? Voordat ik een antwoord kon geven was hij alweer in gesprek met […]
  • Laat het niet voor niets zijn geweest…31 augustus 2021 Laat het niet voor niets zijn geweest… Van de week zat ik met buikpijn voor de televisie. Beelden van wanhopige mensen die zich vastklemden aan een opstijgend militair vliegtuig. Hangend aan een vleugel, wetende dat je dat […]