In memoriam: Bé Wiegerinck

En weer is een prominente Gorenaar heen gegaan. Vrijdagochtend is Bé Wiegerinck overleden na een periode van afnemende gezondheid. Wiegerinck was jaren hét gezicht van het oudste Goorse familiebedrijf. Autobedrijf Wiegerinck is al sinds 1887 in Goor succesvol actief en Bé werd al op jonge leeftijd bij het auto- en taxi-bedrijf betrokken. Zijn betrokkenheid bij de klanten typeerde hij immer met de zin: “De klant komt altijd van rechts…” waarmee hij bedoelde dat deze altijd voorrang heeft…

Bé Wiegerinck werd geboren op 4 november van het jaar 1934 en eigenlijk heet hij net als zijn zoon, Bart. De beste vriend van zijn vader was Hendrik Brunnekreef, vader van Jan van de Zon, en hij adviseerde om zijn zoon niet weer Bart te noemen naar familietraditie maar Bé omdat dat toch handiger zou zijn. Zo werd zijn bijnaam geboren.

Het bedrijf had het moeilijk in de oorlogsjaren waarin het huis aan de Kerkstraat onder meer door de Duitse Commandatur werd gevorderd. De vader van Bé was reservist en was krijgsgevangene in Polen en Rusland. Mede daardoor kreeg Bé al vroeg veel verantwoordelijkheid en vanaf zijn 14e ging hij al aan het werk. Het werd onder meer zijn taak om het autobedrijf weer op te bouwen nadat ze het uitgeleefde pand in 1947 weer terug kregen. Zijn diploma’s haalde hij tijdens de avondschool.

Bé was een gelovig man en zat wekelijks in de katholieke kerk waar hij ook verschillende functies bekleedde. In zijn acolietenperiode leerde hij onder meer Rudolf en Albert Walhof kennen alsmede de jongens van Eijkelkamp. Daarmee maakte hij diverse creaties van auto’s voor de Schoolfeestoptocht en was eigenlijk de voorloper van de huidige Rellie.

Bé Wiegerinck stond ook aan de basis van het carnaval in Goor dat hij eerst optoog met de toenmalige kapelaan. Later was hij actief lid van CV De Meerpoet’n. Tevens bekleedde hij functies in de schoolbesturen van de Heeckerenschool en Mavo Raesfelt in Delden.

Ook was hij fanatiek met het waarborgen van de historie van Goor in de toenmalige Stichting Goors Historie en de oudheidkamer. Ook was hij voorzitter en penningmeester van de Goorse Sociëteit waar hij tot voor kort nog altijd met genoegen naartoe ging.

Bé Wiegerinck is 86 jaar geworden en laat naast zijn vrouw Lies, zoon Bart en broer Frans achter. Komende vrijdagavond is er gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren in uitvaartcentrum De Hof. De uitvaart zal in besloten kring plaats vinden.