Hoe gaat het met je? (ingezonden brief)


Onze vaste briefschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen en de volger van de lokale raadsvergaderingen gaat dit keer in op de komst van nieuwe politieke partij in de Hof van Twente. In Beweging zag vorige week het levenslicht en wil vol ambitie de komende gemeenteraadsverkiezingen in. Groothengel heeft zo zijn bedenkingen… Lees het ingezonden stuk hieronder.

Het is een veelbelovend initiatief die nieuwe politieke beweging waarvan sprake is. Er komt een andere. Wat ze bijvoorbeeld beloven is dat politiek ‘gewoon’ begint met de vraag “Hoe is het met je?”. Dat gaat dus de goede kant op want wat doen die huidige knuppels in de politiek? Nooit eens vragen hoe het met je is natuurlijk. De politiek wordt weer menselijk, zeg maar. Tijdens de verkiezingen geen dom gedoe met foldertjes maar een welgemeend “hoe gaat het met je?”. Eindelijk een partij die er voor de mensen is en gaat zorgen dat alles beter gaat in de Hof. Eindelijk krijg ik wat ik wil. Aandacht! En daar komt nog iets bij. Ze zijn niet gebonden aan landelijke partijen. Dat is ook zo mooi. Een Gemeente Belangen (GB) op links daar zaten we op te wachten! Maar dan natuurlijk wel anders want in tegenstelling tot GB zijn deze bewegers wel geïnteresseerd in hoe het me je gaat. Want hebben ze van GB u ooit wel is gevraagd hoe het met u gaat? NOOIT! Daar durf ik wel gif op in te nemen.

En wat me ook aanspreekt is wat deze partij zegt te willen. Minder verdeeldheid en meer samenwerking en minder partijen. Ze werken duidelijk met een geheime strategie want hoe je minder partijen krijgt door er nog een op te richten snap ik niet. Dat hoeft ook niet want waarom zou ik dat moeten weten? Zo weet ik ook niet wat ze van plan zijn. Gaan windmolens niet door als iedereen zegt dat het daardoor niet goed met ze gaat? Ik weet het niet. Ik denk van wel maar dat u dan gewoon een pilletje van ze krijgt waardoor je je wel gelukkig voelt want anders zie ik dat niet voor me. Geluk zit nu eenmaal in een klein pilletje en niet in wat er met onze gemeente gebeurt. Het lijkt me goed dat dat besef ook maar eens doorbreekt als deze beweging straks een PVV, BBB of Forum-achtige vlucht in de lokale politiek maakt.

Maar dat is niet het enige wat deze beweging zo bijzonder maakt. Ze gaan misschien ook wel samen met Groen Links. Niet veel van gehoord overigens dat Groen Links de afgelopen vier jaar. Behalve dan dat ze geen steun gaven aan een verbod op een geitenhouderij in de buurt van woonkernen en voor de kap van bomen aan de Gondalaan en de (Oude) Haaksbergerweg waren. Niet zo gek om (misschien) samen te gaan met die partij. Een steuntje in de rug voor die partij lijkt me wel belangrijk. Iets groener en wat meer met beide benen op de grond zou wel goed zijn tegen te veel luchtfietserij. En dat in combinatie met “hoe gaat het me u?”. Het gaat er duidelijk allemaal op vooruit hier in de Hof met of zonder windmolens, met of zonder boeren dat is een kwestie van simpel afwachten.

Maar, zo vraag ik mij als goedbedoelende inwoner van onze gemeente wel af, waarom zorg je dan niet dat je zo’n dik half jaar voor de verkiezingen al afspraken met Groen Links hebt gemaakt over dat samengaan? Ik weet het antwoord denk ik wel. Groen Links en deze nieuwe beweging spelen een spelletje met ons als toekomstige kiezers. Dat doen ze overigens niet eens uit kwaadwillendheid maar heeft te maken met naïviteit. Het is een naïeve kijk op wat politiek inhoudt.


Een nieuwe beweging oprichten, om die vervolgens samen te voegen met Groen Links, deugt natuurlijk niet. Het is Oude Wijn in nieuwe zakken en onbedoeld een vorm van kiezersbedrog. Of je richt een nieuwe partij op of je sluit je gewoon aan bij Groen Links maar zeggen dat je geen landelijk binding wil en geen versnippering wil op links en dan eerst een nieuwe beweging oprichten om die vervolgens met een trucje samen te voegen met een landelijke partij is naïef maar ook een vorm van kiezersbedrog. En in dat geval wijk je op geen enkele manier af van wat je zegt te bestrijden ook al heb je dat zelf niet eens door. Daarnaast lacht rechts in zijn vuistje omdat zij als grootste partij(en) na de verkiezingen de rest weer kunnen uitsluiten.


Carel Groothengel