Ingezonden brief: ‘Mensonterend…’

Onze vaste briefschrijver Carel Groothengel gaat het deze keer eens niet hebben over de politiek in de Hof maar wil een lans breken voor betere omstandigheden voor ouderen in verzorgingstehuizen in deze Corona-periode. Dat ouderen, ook in Goor, nog steeds worden afgeschermd noemt hij ‘mensonterend’. Lees hieronder zijn ingezonden stuk.

Afgelopen dinsdag kreeg ik tijdens onze wekelijke fietstocht van de Ouderenvereniging Goor te horen: Alle bewoners van De Stoevelaar moeten nog steeds op hun eigen kamer de maaltijd gebruiken. Er is geen enkele twijfel mogelijk over de betrouwbaarheid van die informatie. Het scheelde maar een haartje of ik was plompverloren onze Regge in gefietst.

Het hele gebeuren rondom Covid-19 kan landelijk al niet de schoonheidsprijs verdienen maar dat in mijn geliefde Goor nog met een dergelijke rigide handelswijze wordt gewerkt is ten hemel schreiend en asociaal te noemen.
Er zijn de afgelopen 1½ jaar veel ouderen gestorven aan Covid-19 omdat de verzorgenden geen beschermende middelen kregen en er daarnaast nauwelijks aandacht was voor ‘oud hout’ waardoor er onevenredig veel mensen stierven in de tehuizen. Nu zijn er gelukkig beschermende middelen en zijn alle ouderen gevaccineerd maar wordt er nog steeds zo met ouderen omgesprongen. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat er ook ouderen sterven uit pure eenzaamheid omdat ze geen bezoek hebben of mogen hebben. Of in dit geval omdat hen onnodig sociale contacten wordt ontzegd.

Onze wethouder en Salut doen pogingen om erachter te komen welke personen zich eenzaam voelen en wat er aan beleid moet komen om ze uit hun eenzaamheid te krijgen. Hierbij een gratis advies van mijn kant: Neem contact op met de directie van Carint om aan deze mensonterende en volstrekt zinloze gang van zaken een einde te maken. Heb je in elk geval een groep gered van nog verdere onnodige vereenzaming.

Het is bekend dat mensen die een beginnende dementie hebben nog sneller in hun dementie kunnen zakken als er geen contact is met medebewoners. Sociaal actief blijven, voldoende bewegen en muziek van vroeger zijn bewezen zaken die goed zijn voor ouderen en/of ouderen met beginnende dementieKortom, ik roep iedereen op om te reageren als er meer van dit soort misstanden in de Hof van Twente zijn.

Carel Groothengel