Groeiend verzet tegen plan om afval minder vaak op te halen

Er is groeiende weerstand tegen het plan van de gemeente Hof van Twente om het GFT-afval, de oranje verpakkingenbak én de grijze huisvuilbak in de toekomst niet eens in de twee, maar één keer in de drie weken te legen. Dat blijkt uit reacties die op onze redactie binnenkomen, uit een poll op deze site én uit een handtekeningen-actie die is opgezet door bewoners van de van Hoevellstraat. Zij hebben, onder leiding van Jan en José Britsia, een ingezonden brief gestuurd die ook naar de raadsfracties zal worden gestuurd. De tegenstanders van de plannen die kostenbesparend moeten zijn vrezen stankoverlast en groeiende aantrekkingskracht op ‘ongewenste’ dieren zoals ratten en steenmarters. De van Hoevellstraat-bewoners willen uit Goor zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om het protest kracht bij te zetten. Hieronder de ingezonden brief.

Geachte Raadsleden van de gemeente Hof van Twente,

De plannen van de gemeente rondom het inzamelen van de afval is de reden dat ik u schrijf.
Uit de krant lees ik dat de gemeente door minder vaak het afval bij de huizen op te halen, kosten wil besparen. Ik lees dat Burgemeester en wethouders akkoord zijn met dit plan maar het nog met gemeenteraad besproken moet worden. Het lijkt mij dat dit plan meer ingegeven is om kosten te besparen dan om het welzijn van de burgers te dienen.

Uit de krant lees ik dat de gemeente GFT en verpakkingen eens per drie weken wil ophalen ipv twee weken. Het opstapelen van huisvuil, met name het GFT en de verpakkingen levert echter stankoverlast op en trekt ook ratten, steenmarkers en andere ongewenste dieren aan. Een week langer is een toename van 50%. Het is ook niet nodig om op deze manier kosten te besparen. Ik wil dat graag toelichten.

Wij hebben een gemiddeld huishouden en wij hebben niet echt een kleine tuin, maar zo’n milieuplein aan huis is bepaald geen sieraad. Wij hebben dan ook medelijden met de mensen met een kleine tuin, die drie containers kwijt moeten en waarbij zeker in de zomer de inhoud van de containers gaat stinken.

Overigens verbaast het ons dat sinds de komst van de verpakkingencontainer, het verpakkingsafval alleen maar toe blijft nemen. Je zou toch denken dat de overheid ook eens met de fabrikanten gaat praten om het plastic-afval terug te dringen en indien nodig de regelgeving daarop aan zou passen.

Om stank te voorkomen spoel ik de plastic afval van vlees of zuivel of andere dingen af alvorens het in de ton te gooien. Toch kan ik zo stank lang niet altijd vermijden, helaas. Het GFT afval veroorzaakt onvermijdelijk regelmatig een explosie van maden en vliegen. Ook niet positief voor de gezondheid van de burger. Het restafval is over het algemeen droog en stinkt ook eigenlijk niet. Deze ton zet ik misschien 2x per jaar en soms nog minder aan de straat. We zien ook regelmatig de auto voor het ophalen van restafval voor 1 of 2 of soms geen containers door de straat rijden, ieder twee weken overnieuw.

U zult snappen dat het voor ons onbegrijpelijk is dat de gemeente in het voorgestelde rooster, alle containers één keer per drie weken wil laten legen. Wij zien dat met grote zorg tegemoet.

Het lijkt ons zo voor de hand liggend om het restafval eens per maand of zelfs eens per twee maanden op te halen en het GFT en verpakkingsafval eens per twee weken te handhaven. Ik hoop dat u als raad in staat bent om de gemeente voor deze dwaling te behoeden.

Jan en José Britsia