‘Brandweer wilde zelf niet naar Spechthorst destijds…’

Het verlies van ruim 3 ton dat de gemeente Hof van Twente lijdt nu de grond die ooit bestemd was voor een nieuwe brandweerkazerne in Goor, blijft de gemoederen bezig houden. Het terrein aan de Spechthorstdwarsweg werd destijds aangekocht maar niet goed bevonden vanwege de te lange aanrij-tijden. Volgens fractievoorzitter Fred Rijkens (foto) van de PvdA was dat in 2008 helemaal niet de reden maar zag de brandweer zelf die plek niet zitten. In een ingezonden brief aan deze site hekelt hij de houding van de burgemeester die hierover in de gemeenteraadsvergadering zei ‘niet aan geschiedschrijving te willen doen. De hele brief is hieronder te lezen.

Herman Kalter van de SP en Alice Olde Reuver van D66 stelden een terechte vraag over een voorstel over verlies van meer dan drie ton op de verkoop van een terrein dat bestemd was voor de brandweer. Beiden begrijpen goed dat een raadslid nu eenmaal moet kunnen uitleggen waarom je zo maar ruim 3 ton kwijt bent. Burgemeester Nauta wilde daar niks van weten. “We doen hier niet aan geschiedschrijving” vond ze. Een raadslid die iets wilde weten moest maar naar het gemeentehuis om het dossier te gaan lezen. Alice Older Reuver had beter kunnen weten. Blijf met je handen van de brandweer af als raadslid. Toen de brandweergarage in de van Kollaan moest worden gerenoveerd had mijn fractie berekend dat dat duurder uitkwam dan nieuwbouw. De toenmalige burgemeester werd kwaad. De PvdA moest zijn stukken beter lezen en niet zo dwars liggen. Mevrouw Olde Reuver gaf aan dat ze vond dat mijn partij onheus werd bejegend en dat leidde tot een woedende reactie van de burgemeester. Die liep stampvoetend weg, daarbij de gemeentelijke kapstok onderste boven lopend en bovendien was hij of zij een dag onvindbaar voor een bezorgde organisatie.

Maar de PvdA bleek achteraf volkomen gelijk te hebben. Daarvoor probeerde een voorganger van deze burgemeester te verdoezelen dat er per ongeluk een verkeerd terrein was aangekocht waar we nu dus die drie ton voor neer moeten leggen. Dat deed hij nogal onduidelijk en toen mijn fractie om duidelijkheid vroeg werd ook deze burgervader woedend. Mijn partij bleek terecht argwaan te koesteren. Men probeerde te verdoezelen dat er een verkeerd stuk grond was aangekocht. Wat er richting raadsleden kan gebeuren als ze zo kritisch zijn is bepaald niet mals. Tot op je werk kun je daar last van krijgen met het risico op zelfs het verlies van je baan. Of het nu expres of per ongeluk was; een werkgever van een raadslid werd uitgebreid op de hoogte gesteld van het wangedrag van de PvdA en bepaalde mensen daarbinnen. Een jaar geleden ben ik er achter gekomen dat wat ons toen als reden is opgegeven helemaal niet klopt. Het aangekochte terrein was helemaal niet ongeschikt omdat het te ver weg zou liggen. De ware reden was dat de brandweermensen er gewoon niet naar toe wilden in die tijd. Dat mag natuurlijk maar dan moet een raad dat wel weten en mag een burgemeester of een college dat niet onder het kleed vegen.

Gevolg is dat we nu zitten nu met een brandweerkazerne op een waardeloze plaats. Die kazerne is bovendien, zeker met de overschrijding van 3 ton, vele malen duurder dan nieuwbouw. Dat het toenmalige college de echter reden liever verzweeg is verklaarbaar maar ook absoluut onaanvaardbaar. Dat is ook de houding van Burgemeester Nauta nu. We schrijven geen geschiedenis om oude koeien uit de sloot te halen maar om er van te leren voor de toekomst. Dat vergeten we wel is vaker in de Hof maar daarover de volgende keer meer…


Fred Rijkens,

fractievoorzitter van de PvdA Hof van Twente

Gerelateerde berichten