“Geitenwollen sokken en sandalen maar weer in de kast…” (ingezonden brief)

Vanwege de Herfstvakantie geen column Namens Niels dit keer. Wel een betoog van vaste briefschrijver- en raadsvolger Carel Groothengel. Hij is weer eens in de pen geklommen en verbaast zich in een ingezonden brief aan deze site, hogelijk over de houding van de lokale fractie van GroenLinks als het gaat om duurzame plannen. Volgens Groothengel stemmen de ‘groenlingen’ daar opvallend vaak tegen terwijl je anders zou verwachten. De ingezonden brief is hieronder te lezen…

Ik moet zeggen dat ik landelijk wel sympathie op kan brengen voor GroenLinks. In de Hof snap ik helemaal niks van die club. Ze waren in het verleden al eens voor de kap van eeuwenoude bomen in Goor (Gondalaan) en stemden tegen het plan om de intensieve geitenhouderij in onze gemeente voorlopig niet verder uit te breiden. Ze hebben toen de PvdA ook nog gevraagd om mij te laten stoppen met dit soort lelijke stukjes hierover. Ik heb ze nog niet gezien die jongens en meisjes van de PvdA en dat is maar goed ook.

Aardig doen over Groen Links valt ook niet mee. PvdA en VVD stelden in afgelopen raadsvergadering voor om te kijken of onderzocht zou kunnen worden of de Hof aangesloten zou kunnen worden op een warmtenet. Let wel te onderzoeken. Daar stemden deze groenlingen tegen. Dat deden ze ook tegen een onderzoek of zonnepanelen op grote bedrijfsgebouwen zouden kunnen worden geplaatst in plaats van het ontsieren van ons landschap met al die zonnevelden. Ook tegen. En ook het plan om eens te kijken naar een kleinschalige toepassing van waterstof haalde het niet bij Groen Links om maar niet te spreken van het nee tegen een onderzoek naar de noodzaak om ons aardgasnet te behouden voor het eventuele transport van waterstof.

Wel kwam men zelf met het onbegrijpelijke voorstel om 1,3 miljoen euro uit te geven aan een stuk grond op het industrieterrein de Spechthorst in Goor. Dat moest groen gehouden worden. Rechtstreeks gepikt uit de Randstad maar met weinig fantasie (en kennis) van de lokale situatie. Volkomen idioot plan als je naar de kosten kijkt en wat je op het gebied van duurzaamheid beter zou kunnen doen met dat geld. Overigens ook nog eens gebaseerd op de onjuiste gedachte dat dit terrein al van de gemeente is en daarom niks kost.

Gelukkig stond GroenLinks niet alleen in haar hemdje. Ook een deel van de CDA-fractie (2 hadden er wel over nagedacht in die fractie) ziet liever boerenland gebruikt voor windparken en zonnepanelen dan dat we die dingen gewoon op gebouwen neer zetten. GroenLinks heeft overigens een truc bedacht om deze niet-groene houding de afgelopen jaren niet te laten vertalen in zetelverlies door een nieuwe beweging te beginnen. Eerst maar is weten of die dan ook doorgaan met deze niet duurzame inzet.

Voorlopig beweegt er bijna helemaal niets en heb ik teleurgesteld mijn geitenwollen sokken en sandalen maar weer in de kast gestopt. Het enige groene idee dat ik van onze lokale GroenLinks-ers heb mogen horen was sedem-beplanting op bushokjes. Bushokjes??? Die zijn er straks gewoon niet meer als onze geprivatiseerde vervoerder haar zin krijgt. Oké, niet handig dus. Bovendien wie geeft dat spul water?

Carel Groothengel