Oald Goor: Stadsbranden teisterden Goor…

In de categorie Oald Goor dit keer een passage uit de Canon van Goor die in 2013 werd uitgebracht ter ere van 750 jaar Stad Goor. Daarin valt onder meer te lezen dat het Twentse Haagje door de eeuwen heen regelmatig werd geplunderd en in brand gestoken. Zo was er onder meer een grote brand op 3 mei 1647 die ontstond in het laatste huis aan de Wijnkamp en uiteindelijk een groot gedeelte van de Grotestraat en het Schild in de as legde. Ook het toenmalige stadhuis moest eraan geloven. Mee recent maar toch alweer bijna 57 jaar geleden was de catastrofale brand op het Janninkcomplex in de Waterstraat in de nacht van 14 op 15 november. De schade bedroeg bijna 9 miljoen gulden en de vraag was hoe de brand was ontstaan…

De wildste geruchten deden de ronde en uiteindelijk werd bewezen dat inbrekers zich toegang hadden
verschaft tot de werkplaats van de technische dienst en zich met lasapparatuur naar het bedrijfskantoor hadden begeven. Er werd vanuit gegaan dat de inbrekers door ondeskundigheid met die apparatuur onbedoeld de brand hadden veroorzaakt, waarna ze na een vergeefse poging tot blussen, het hazenpad hadden gekozen. Hoewel er enige aanhoudingen plaats vonden, werden de echte daders nooit opgespoord. Het bedrijf werd grotendeels herbouwd en
bleef tot de sluiting in 1974 in gebruik.

Gerelateerde berichten

  • ’t Kerkplein in volle glorie15 augustus 2021 ’t Kerkplein in volle glorie Het was een van de kernbegrippen in Goor in de negentiende eeuw: 't Kerkplein. Reden voor de lieden van Oald Goor om weer eens in de koffer te duiken met oude prenten. Op deze foto prijkt […]
  • Eerste huis op ’t Tuindorp 100 jaar geleden voor het eerst verhuurd23 mei 2021 Eerste huis op ’t Tuindorp 100 jaar geleden voor het eerst verhuurd Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de eerste woning op het Goorse Tuindorp werd verhuurd. Destijds voor 5 gulden per week. De woningen werden gebouwd door overheidssteun die kwam nadat […]
  • Ooit werd de Regge droog gelegd om ondergronds te gaan…13 oktober 2016 Ooit werd de Regge droog gelegd om ondergronds te gaan… In het komende jaar wil de stichting Stadsregge Goor flinke stappen maken om de Regge in Goor weer zoveel mogelijk zichtbaar te maken. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens te […]
  • Schoolfeest op het nettenveld van Jannink21 mei 2015 Schoolfeest op het nettenveld van Jannink Het is nu 'vief wekke veur 't Skoolfees' en in dat kader gaan we op deze site ook meer toeleven naar de 140e editie van het Goorse Feest der Feesten. Dat doen we met een ludieke actie […]
  • Weer brand in loods van Kollaan11 oktober 2021 Weer brand in loods van Kollaan De brandweer moest vanavond weer uitrukken naar de oude bedrijfsloodsen in de van Kollaan. Daar is, evenals op zaterdagavond 4 september, brand ontstaan. Dit keer niet zo heftig als […]