Duurzaamheid en ruzie… (ingezonden brief)

Onze vaste brievenschrijver Carel Groothengel is weer eens in de pen geklommen en neemt dit keer een aantal moties onder de loep die in de gemeenteraad van Hof van Twente zijn gedaan ten aanzien van duurzaamheid. De raadsvolger en het schaduw-fractielid van de PvdA van verwijt met name het CDA de ideeën van anderen in te lijven en in stemming te brengen. Lees de ingezonden brief hieronder.

Duurzaamheid is het belangrijkste onderwerp dat op dit moment op de agenda staat. In onze Raad gaan ze daar raar mee om. De grootste partij in onze Raad, het CDA, heeft ervoor gezorgd dat er geen windmolen op Zenkeldamshoek komt. Maar ze lijken weer voor windmolens bij Twickel. Nou ja zo ongeveer dan, want de actievoerder die vier jaar geleden actie voerde tegen windmolens in onze gemeente werd “overgekocht” van een andere partij en maakt deel uit van diezelfde CDA-fractie en die is dus tegen.

Maar gelijktijdig heeft deze partij ook een raadslid in haar midden gekregen die voor windmolens is. Maar waar het CDA echt staat, dat mogen we niet weten. VVD en PvdA vroegen in een fel debat om duidelijkheid maar kregen die niet. Dat komt waarschijnlijk na de verkiezingen in maart 2022. Maar het CDA aast ook op de hoofdprijs ‘duurzaamste partij’ zo lijkt het. De VVD bedacht een plannetje om boeren in onze gemeente te helpen door co2 opslag in de bodem. Dat zette kwaad bloed bij coalitiegenoot CDA. Die pikte dit idee een paar dagen later en bracht het in de vorm van een motie in een raadsvergadering. Openlijke ruzie tussen fractievoorzitter van het CDA en die van de VVD. Wethouders woedend en in paniek.

Daarmee was de rooftocht naar ideeën van anderen voor het CDA overigens nog niet ten einde. De PvdA en de VVD hadden in de vergadering van oktober een motie ingediend om daken van bedrijfsgebouwen te versterken om daarmee het grondbeslag voor zonnepanelen te beperken. Zeg maar boeren zijn minder grond kwijt als al die megaboxen langs de A1 van zonnepanelen worden voorzien. De Raad stemde voor met uitzondering van het CDA met dien verstande dat twee van de CDA-raadsleden wel voor stemden en de andere zeven tegen. En, oh ja, Groen Links was ook tegen maar die partij stemt zowat tegen alles wat met duurzaamheid heeft te maken, zo lijkt het wel.

Maar het kan nog gekker. In de laatste raadsvergadering verraste het CDA de raad met dezelfde motie die PvdA en VVD een vergadering eerder hadden ingediend om er deze keer maar wel voor te stemmen. Het enige verschil was de ondertekening. Die verschilde namelijk. Deze keer was het het CDA en de vorige keer de PvdA en VVD. De PvdA sprak over kinderachtig en onvolwassen gedrag maar zei voor te zullen stemmen om zelf niet kinderachtig te willen doen. De VVD stemde tegen en dus eigenlijk tegen hun eigen opvatting maar dat was uit kwaadheid.

Hiermee was de trukendoos van onze grootste gemeenteraadspartij nog niet leeg. Men wilde als CDA actief grondbeleid, zo luidde een motie. De PvdA gaf aan dat deze partij in het verleden deze zaak al aan de orde had gesteld en dat naar het oordeel van deze partij het College sindsdien zeer actief grondbeleid voerde. Dat bracht veel gestuntel te weeg in de CDA-fractie. Het CDA wilde een soort blanco cheque voor het College, zo zei men. Of het CDA dan niet wist dat dat had geleid tot het debacle van de grondaankoop voor een brandweerkazerne? En kende die partij dan niet het rapport dat de raad juist op het hart drukte om de vinger flink aan de pols te houden? Kennelijk niet want uiteindelijk konden de brave raadsleden voor een motie stemmen die bedoeld was om het actief grondbeleid vast te leggen op papier.

Dat wordt nog wat tot 22 maart maar misschien kunnen onze raadsleden ook proberen om echt iets te doen voor duurzaamheid. Wat een figuur om over zoiets belangrijks zo ……….

Carel Groothengel