Rijkens: Omwonenden en woonwagenbewoners worden om de tuin geleid

De lokale fractie van de Partij van de Arbeid vindt dat het CDA, de VVD, GemeenteBelangen en ook GroenLinks weigeren te erkennen dat bewoners van de woonwagenplekken, die de gemeente heeft aangewezen, op het verkeerde been worden gezet. Fractievoorzitter Fred Rijkens zegt over informatie te beschikken waarin duidelijk wordt dat de gemeente vanaf het begin heeft ingezet op de mogelijkheid om, naast de door de Raad gewenste locaties, ook bewoners om alternatieve locaties te vragen. Volgens Rijkens is dat in strijd met uitspraken van het CDA en de VVD die in de Raad juist eisten dat alleen de gemeentelijke locaties, mochten worden besproken.

De plek van de voormalige Puntdakschool is één van de beoogde woonwagenlocaties


Die alternatieve locaties zijn volgens de PvdA vanaf de start van de gesprekken met wijkbewoners wel aan de orde geweest en er is zelfs nadrukkelijk aan mensen gevraagd of ze met alternatieven wilden komen. Wijkbewoners zijn daarvoor volgens Rijkens ook op pad geweest om die alternatieve locaties in kaart te brengen.

“CDA,VVD, Gemeente belangen en Groen Links bleven in de door de PvdA, D66 en SP extra bijeen geroepen raadsvergadering volharden dat ze daar niet van op de hoogte waren. Wethouder van Zwanenburg beweerde zelfs er “ niet bij te zijn geweest” en van niets te weten. D66 toonde aan de hand van de stukken die de Raad had ontvangen helder aan dat er wel degelijk sprake was geweest van alternatieve locaties. Maar deze informatie werd door andere partijen genegeerd.”

De PvdA sprak tijdens die vergadering van minachting van betrokken omwonenden en woonwagenbewoners en wil weten of er nu wel of niet over alternatieve locaties zou mogen worden gesproken. Daarop is volgens Rijkens geen antwoord gekomen. “Omwonenden en woonwagenbewoners worden nu, waarschijnlijk allebei willens en wetens, om de tuin geleid door dingen te beloven die diezelfde partijen juist nadrukkelijk hadden uitgesloten. Uiteindelijk zijn de inwoners en de ‘reizigers’ weer de dupe van een nu onzekere uitkomst van dit bemiddelingsproces. Als je zoiets doet moet je het ook heel goed doen stelt Rijkens. Op de manier zoals het nu gaat ontstaat er alleen maar ellende, vrees ik.”