Slechte zaai…

Zondag 5 december. Gezellig met elkaar, kaarsjes aan, pepernoten op tafel en op de stoof staat de chocomelk rustig zijn kookpunt te bereiken. Op de grote tafel liggen een paar kleinigheidjes. De eerlijkheid gebied te zeggen dat in de hoek van de kamer ook al stiekem de kerstboom in vol ornaat staat te ‘shinen’…

In huize Kremers doen we al een paar jaar niet meer aan Sinterklaas. Kleine kindjes worden groot en het hele spektakel is verplaatst naar Kerst. Maar de gezelligheid van de 5e december is goud en zit er ingebakken als mayo bij patat. De televisie staat alvast aan omdat we daar straks filmpjes en foto’s gaan streamen van voorgaande jaren waar er nog een sterk geloof was in de échte Sinterklaas. Weemoedig word ik bij het zien van die herinneringen. Wat gaat de tijd toch snel…veel te snel.

Alvorens we de show te beginnen zien we nog net dat leden van actiegroep KOZP (Kick Out Zwarte Piet) in Volendam oliebollen en eieren tegen hun gevretjes aangemieterd krijgen. Ik zie een vrouw van middelbare leeftijd, waarschijnlijk een oma, met een leeg eierdozijn richting de camera lopen. Ze heeft net de inhoud uitgestort over een dame met een spandoek waarop stond: ‘Zwarte Piet is discriminatie’. Iets verder staat een grijzige man met waarschijnlijk zijn kleindochter aan de hand. Hij zwaait de bus uit waar de actievoerders zich in hebben teruggetrokken. Tussen het zwaaien door laat hij voor het fatsoen ook nog even z’n beide middelvingers zien aan een leeftijdsgenoot in de bus.

Naast de man staat een andere Volendamse palingboer van een jaar of 25. Hij loopt naar de kar van ‘Piets Oliebollen’ en besteld tien van die vetklompen. “Doe maar goed heet, net uit de olie graag”. In plaats van deze lekkernij op te eten of uit te delen, gaan ze linea recta met een grote boog door de lucht en raken een man die een bordje omhoog houdt met de tekst: ‘Stop de verdeling’.

Een heel cordon aan agenten komen op een gegeven moment tussen beide. Leden van de actiegroep beschuldigen de staatsdienders ervan dat ze hun taak niet uitvoeren om hun te beschermen. De vrouw met de eieren en de man met de zak oliebollen beschuldigen de agenten ervan dat ze zich moeten schamen het uitschot in de bus te beschermen en dat ze de kant van ‘het volk’ moeten kiezen. Een onmogelijke positie voor een agent die waarschijnlijk ook veel liever thuis had gezeten om cadeautjes uit te pakken met zijn gezin.

En dan vragen wij ons af waardoor het komt dat de maatschappij zo ruw en hufterig is geworden. Welk voorbeeld krijgt het meisje aan de hand van opa die z’n middelvinger opsteekt? Welk voorbeeld geeft de jonge oliebol-gooiende papa van 25 aan zijn zoontje? Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en ik vind óók wel wat van dat ‘KOZP’ maar uiteindelijk oogst je wat je zaait en dit was een erg slechte zaai…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Het product dat wij zaaien…2 februari 2021 Het product dat wij zaaien… Na de verontwaardiging van vorige week over het rellen, slopen en bizar gedrag van veel jeugd is het nu tijd voor reflectie. Is het fair om ze allemaal klakkeloos weg te zetten als […]
  • Daar hebben wij geen beeldenstorm voor nodig…23 juni 2020 Daar hebben wij geen beeldenstorm voor nodig… Misselijk word ik ervan. ME’ers die een oude, ietwat krom lopende man, slaan met de lange lat en die onder vuur wordt genomen wordt door harde waterstralen omdat hij niet snel genoeg […]
  • Schaars goed…9 oktober 2018 Schaars goed… Het is maandagmiddag en ik zit zoals gewoonlijk op m’n versleten poefje in onze zonnige serre met een pot koffie en m’n laptop. Ik surf een beetje langs verschillende nieuwssites en sta […]
  • Foxwild…12 juli 2022 Foxwild… "Hatseflats!" klonk het zaterdag in ‘Foxwild Goor”. Mijn campingvriend Petertje ‘Massa is Kassa’ deed een plaatselijke supermarkt aan om zijn biertje te promoten, waar ik zelf […]
  • Blauw wit rood, Nederland in nood…5 juli 2022 Blauw wit rood, Nederland in nood… Een omgekeerde vlag. Het internationale teken van nood of verzet. De Nederlandse driekleur waar het rood staat voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel en elite. Door hem […]