‘De verjongingskuur van het CDA’

Ingezonden brief Carel Groothengel (PvdA):

Of het nu een ongelukkige keuze van het juist moment was of een te gretige reactie van iemand die een baantje ambieert weet ik niet maar grappig vond ik het wel...

De 63-jarige wethouder Van Zwanenburg maakt bekend dat hij “het stokje graag overdraagt aan een jongere generatie” en op diezelfde bladzijde in de krant reageert de 60-jarige Yvonne Nijhof van diezelfde partij dat ze graag op dit verjongingsverzoek van de wethouder ingaat. Die wethouder weet toch wel wat nodig is zou je zeggen. Dat negeer je toch niet als een van de oudjes in je eigen fractie. Een goed verstaander bedoel ik maar.

Nou weet ik dat het bij het CDA altijd met kleine stapjes gaat maar dit is toch wel een heel klein stapje durf ik te beweren. Het is nog net niet de oude Sovjet-Unie waar de ene opa de andere opvolgde. Dat overigens in een moordend tempo want heel veel ouder dan 94 werden ze geen van allen daar. Daarnaast is ook bekend dat een persoon die zichzelf aanbiedt het nooit wordt. Nee het was misschien allemaal toch iets te gretig denk ik persoonlijk.

Nou moet ik zeggen dat ze bij het CDA wel ervaring hebben met dit soort procedures. Ik herinner me nog levendig dat er een titanenstrijd plaatsvond tussen Hugo de Jong, u weet wel die man die nogal eens achter de feiten aanloopt, en onze eigen Pieter Omtzigt. Hugo won nipt tot afgrijzen van de top in het CDA die om een enorme overwinning voor Hugo had gebeden. De fout bleek overigens eigenlijk de fout van de vrouw van Pieter te zijn want die had op Hugo gestemd zo kreeg ze zelf te horen. Maar geen man over boord Hugo had het veel te druk met te laat ingrijpen en …..Wopke werd de politiek leider.

Omtzigt
En Omtzigt die bijna evenveel stemmen had als Hugo zocht en vond een functie elders in de Tweede Kamer. Om misverstanden te voorkomen, het blijft voor het CDA wel “onze Pieter” Het kan dus echt verkeren in het CDA en lokaal is er dus nog hoop voor iedere jongere dat de leeftijdsspurt die het CDA wilde maken alsnog een echte wordt. Het is ook raar want eigenlijk is het CDA een jonge partij in onze gemeente als je naar de leden van die fractie krijgt. Toch wel een complimentje dus maar deze keer.

Er zitten in die fractie heel wat frisse en fruitige geesten die de broodnodige verversing in deze toch wel erg verstokte en beetje chagrijnige partij zouden kunnen brengen. Wat was het nog een hechte club onder de bezielende leiding van Harry Scholten of Erik Rikkert. Kom daar nu eens om. Waarom niet het roer om en verjonging. Desnoods een “functie elders” voor de oudere kandidaten zeg ik dan maar. Neem nou bijvoorbeeld zo’n jongen als Arjan Zandvoort. Wel goed op inhoud en nooit op de persoon, vriendelijk en ook nog boer en werknemer tegelijk. Wel een nadeel want hij komt uit het foute deel van onze gemeente. Maar ze hebben er nog wel een paar die in het goede deel wonen en ook deze verjongingskuur succesvol maken en niet tot een verzuring slag maken.

Bovendien heb ik als Gorenaar nog even een stekeltje. We gaan het toch niet meemaken in Goor dat we na de herindeling weer alleen maar wethouders uit Ambt Delden en Delden krijgen. Kom op zeg. Alles gaat naar Goor behalve de betaalde baantjes.

Carel Groothengel