Ook Goor was goed vertegenwoordigd op die legendarische 4e januari in 1997…

Het is u vast niet ontgaan want in de landelijke en regionale media wordt er veel aandacht aan besteedt. Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Tijdens die legendarische en vooral ijskoude 4e januari in 1997 was ook Goor goed vertegenwoordigd in Friesland. Op het ijs met onder meer de lokale schaatsmatadoren Henk Meijerink en Harry Vehof én een kwartet jonge schaatsers van de Goorse IJsclub die ook het befaamde kruisje wisten te bemachtigen na 200 kilometer afzien. Ruben Meijerink, Ben Roetgerink, Jeroen Knol en Laurens Achterkamp (foto vlnr) reden in gezamenlijkheid de heroïsche tocht…

De nu 47-jarige Achterkamp kijkt nog altijd met weemoed terug op zijn deelname aan de laatste ’tocht der tochten’. “Ik had startnummer 64073 en zat in de voorlaatste startgroep. Heel vroeg hoefden we dus niet weg.” Het kwartet werd onderweg verzorgd door de vader van Achterkamp en kwam uiteindelijk iets na tienen die avond over de meet op de Bonkevaart in Leeuwarden.

Er waren uiteraard meer ‘Goorsen’ die toen afreisden naar Friesland om de tocht te rijden óf het spektakel te aanschouwen. Zo was Paul Schabbink destijds verslaggever namens RTV Oost en zag hij vanaf het ijs op de Bonkevaart hoe Henk Angenent de Elfstedentocht won net voor Erik Hulzebosch. “Een van de meest bijzondere momenten die je mee kunt maken, zeker als broekie van 24 jaar. Ik weet nog dat we een dag eerder met de hele ploeg vertrokken vanuit De Smidse in Goor en dat wijlen Ben Keunenger de chauffeur was met die ‘A team-bus’ van hem. Hij kreeg iedereen op de plek, hoe druk het ook was…”

Uiteraard nemen ook veel plaatsgenoten de gelegenheid te baat om er vooral een mooie ‘natte’ dag van te maken langs de route of in één van de vele café’s aldaar. In onze archieven vonden we ook nog onderstaande foto van een groep Gorenaren met onder meer Erik Nijhof, Gerrit Pijffers en Robbie Rouwhof die zich uitstekend vermaakten tijdens die koude winterdag in 1997…

Gerelateerde berichten

  • Zoete herinneringen aan barre tocht…4 januari 2017 Zoete herinneringen aan barre tocht… Vol weemoed wordt vandaag door de de deelnemers van toen en de liefhebbers terug gedacht aan de 4e januari van het jaar 1997. Nu precies 20 jaar geleden werd de 15e en tot nu toe laatste […]
  • Gorenaren bij de tocht der tochten in 198626 februari 2021 Gorenaren bij de tocht der tochten in 1986 Als het ergens feest is, dan kun je er donder op zeggen dat er ook wel Gorenaren bij aanwezig zijn. Het is een gegeven dat al jaren opgeld doet. In dat kader kregen we aantal prachtige […]
  • Toen Foekepotten nog heel gewoon was…31 december 2020 Toen Foekepotten nog heel gewoon was… Op deze Oudejaarsdag trappen we op deze af met een aantal fraaie prenten van respectievelijk 25 en 23 jaar geleden. De pure Goorse traditie van het Foekepotten op de laatste dag van het […]
  • Achterkamp organisator en deelnemer NK marathonschaatsen in Enschede op nieuwjaarsdag31 december 2019 Achterkamp organisator en deelnemer NK marathonschaatsen in Enschede op nieuwjaarsdag Zoals vuurwerk afsteken en het eten van oliebollen tradities zijn op oudjaarsdag, zo is het een traditie dat de Nederlandse kampioenschappen marathonschaatsen op nieuwjaarsdag worden […]
  • Fout in Koningsdagboekje Oranjevereniging19 april 2018 Fout in Koningsdagboekje Oranjevereniging Het kan tot verwarring leiden en daarom maar even een kattebelletje van de redactie van deze site. Deze week is in Goor het programmaboekje voor de komende Koningdag huis aan huis bezorgd. […]