Ingezonden brief: Geloof en haat

Onze vaste brievenschrijver Carel Groothengel is weer eens in de pen geklommen. De PvdA-er die dit jaar een gooi doet naar een plek in de gemeenteraad gaat binnenkort flyeren namens zijn partij en blikt in zijn schrijven terug op een rondgang van vier jaar geleden. Daar maakte hij, in een buurtschap in Ambt Delden, kennis met Russische toestanden… Lees zijn ingezonden stuk hieronder.

Binnenkort moet ik met folders langs de deur en zie ik plaatsen in onze gemeente waar ik normaal niet vaak kom. Dat laatste is wel een dingetje weet ik van vier jaar geleden. Het was lachwekkend maar ook triest tegelijk. Ik moest er weer aan denken toen ik de kersttoespraak van onze burgemeester las. Ze wees op de verharding in onze samenleving en ze riep op om een voorbeeld te nemen aan de jonggeboren Jezus.

Wat gebeurde er dan vier jaar geleden wat ik met die oproep van onze burgemeester in verband bracht. Een van mijn partijgenoten wilde voor de verkiezingen van 2018 een filmpje over onze buurtschappen maken. Kort daarna werd hij gebeld door een hoogwaardigheidsbekleder uit dat buurtschap. Die persoon gaf hem te kennen dat zijn buurtschap de steun van de PvdA niet nodig had en of de PvdA zich er maar even niet mee wilde bemoeien dat deed het CDA wel. Het openhouden van de openbare school en de verkeersveiligheid, maar ook de mogelijkheden voor woningbouw allemaal goed maar liever geen PvdA dus.

Poetin
Iemand die dat kennelijk namens die hele gemeenschap en de lokale (NOTA BENE OPENBARE SCHOOL) kon vinden en zeggen. Ik vroeg mij af of zo’n iemand zich nou ook zou laten leiden door zo’n oproep van onze burgemeester. Zou hij spijt hebben van zijn “Poetin-achtige” uitspraak door haar woorden? Of zou dit nu juist in zijn ogen juist de manier zijn waarop je gevolg zou moeten geven aan die oproep. Zou de burgemeester misschien bereid zijn om is met deze intolerante buurtschapsburgemeester (en partijgenoot) in gesprek te gaan over wat ze nu precies bedoelde met haar oproep. Lijkt me hard nodig om eerlijk te zijn.

Capitool
Kennelijk mag een PvdA-er ook niet in dat buurtschap wonen want die zal mogelijk vinden dat de PvdA daar wel nodig is. Zit deze man soms op het stembureau en vist die de PvdA stemmen er dan toch maar tussenuit? En welke partijen mogen er nog meer niet of is het exclusief gericht op de PvdA. Ik heb laatst een film gezien over de bestorming van het Capitool. De haat van dit soort republikeinen moet toch ergens ook dezelfde achtergrond hebben dan de haat die spreekt uit de woorden van zo’n zelf benoemd opperhoofd in Ambt Delden. Is het haat of is het gewoon enorme domheid. Vroeger haalde ik mijn schouder op voor dit soort mallotigheid. Het dateerde voor mij uit de jaren van voor de oorlog toen Rooms, Rood nog haatte omdat ze niet geloofden wat de roomsen geloofden. Maar zo’n burgemeester van ons bedoelt toch eigenlijk te zeggen dat die tijd gelukkig voorbij is of moet ik zelf constateren dat die tijd weer langzaam terugkomt en dat dit soort lieden toch weer gehoor vinden. 

Wat zijn eigenlijk de wandaden van links waar die haat op is gestoeld vraag ik me af. Was het misschien de oude Drees, Duisenberg, Kok of misschien Mansholt. Die laatste wordt zelfs door ons Europarlementslid uit Hengevelde vandaag de dag de hemel in geprezen. Maar wat me het meest bezig houdt is hoe het mogelijk is dat de ene persoon op grond van zijn/haar geloof oproept tot tolerantie en de ander kennelijk op grond van dezelfde overtuiging voeding geeft aan zijn haat, intolerantie en autoritair gedrag. Ik trek me er overigens niets van aan. Overigens heb ik jaren geleden al eens op een lezersbrief in de TC Tubantia gereageerd van J.W. Kippers uit Wierden die stelt in zijn ingezonden stuk dat wij fatsoen en respect moeten hebben voor elkaars mening en godsdienst. Omdat ik lid ben van de PvdA is me vaak toegebeten: ben je lid van die “smerige rooien” (over respect gesproken). Dat ik dit meer als een geuzennaam ben gaan beschouwen zal duidelijk zijn. 

Het openbaar onderwijs is een zaak voor de PvdA, de VVD en D’66 en misschien wat minder voor het CDA. Die scholen moeten daar blijven zowel voor CDA-kinderen als PvdA-kinderen zonder onderscheid en zonder haat. Ik ga ervan uit dat de onderwijzers in die buurtschap boven deze ultieme domheid staan en geen onderscheid maken.

Carel Groothengel

Gerelateerde berichten

  • Verziekte sfeer… (ingezonden brief)13 april 2022 Verziekte sfeer… (ingezonden brief) Wederom een ingezonden brief van raadsvolger Carel Groothengel. Hij heeft met stijgende verbazing de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad van Hof van Twente gevolgd en volgde […]
  • Goor status aparte… (ingezonden brief)22 april 2021 Goor status aparte… (ingezonden brief) Onze vaste briefschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen en deze keer laat hij in zijn betoog weten dat hij het wel gehad heeft met de bestuurders uit Bentelo en Hengevelde […]
  • Samenwerken, ook met Carel Groothengel (ingezonden brief)6 april 2022 Samenwerken, ook met Carel Groothengel (ingezonden brief) Onderstaand schrijven kregen we van Elles Tenten. Zij reageert op de ingezonden brief van Carel Groothengel die een stuk schreef naar aanleiding van de verkiezingen, de winst van In […]
  • Vernietigd landschap… (ingezonden brief)26 maart 2022 Vernietigd landschap… (ingezonden brief) Hij haalde geen raadszetel namens de PvdA maar blijft gewoon kritisch volger van de lokale politiek. Carel Groothengel is dan ook weer als vanouds in de pen geklommen om de […]
  • Leugentjes om bestwil… (ingezonden brief)19 januari 2022 Leugentjes om bestwil… (ingezonden brief) Kandidaat raadslid voor de PvdA en vaste brievenschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen en heeft dit keer een vervolg op zijn vorige relaas over de 'Russische' toestanden […]