PvdA luidt noodklok minima

De PvdA maakt zich grote zorgen over de positie van mensen met lage inkomens. Apollonia Sligman van die partij zegt dat haar partij steeds meer berichten ontvangt van inwoners die in paniek raken door torenhoge energierekeningen. Volgens Sligman gaan mensen met lage inkomens bijvoorbeeld ineens van 189 naar 325 euro of zelfs meer. “En dat is voor die mensen niet te betalen” aldus de Goorse. “De paniek is bij die mensen zeer groot en wordt alleen nog maar groter als ook de prijzen van andere zaken extreem stijgen. Veel ondernemers moeten hun verliezen compenseren en verhogen nu hun prijzen fors maar dat brengt mensen met lage inkomens echt in een noodsituatie.”

Sligman wil namens haar partij een motie indienen in de raad waarin ze het college oproept om te inventariseren of er vorig jaar gelden zijn overgehouden op de bijstand en de minimaregelingen.  Ze wil een noodfonds voorbereiden.

Bestaansminimum
De PvdA wil tevens dat de gemeente alle bijstand en WMO-cliënten, maar ook de ZZP’ers die via de gemeente corona steun hebben ontvangen, benadert om hun situatie te bekijken. “We zouden bijvoorbeeld mensen die een te hoog percentage van hun inkomen aan extra energie moeten uitgeven tegemoet moeten komen. Die mensen zakken in feite door het bestaansminimum heen, omdat dat niet is berekend op dit soort extreem energiekosten. Daarnaast moeten we er bij het rijk op aandringen dat die over de brug komt met extra geld voor de gemeenten.”