De nacht staat op…

Eventjes leek het er van de week op dat ik m’n beveiligingstenue weer uit de kast kon halen. Ik had al gekeken of hij er nog hing. En jawel hoor, helemaal achterin, op een hanger precies zoals ik hem maanden geleden had achtergelaten. Acht keer in twee jaar tijd heb ik hem gebruikt. Later bleek dat m’n zaterdagavondkloffie helaas nog even moest wachten…

“De nacht staat op” een landelijke protestactie van de nachthoreca die het meer dan zat zijn om tegen lege zalen aan te kijken en stelselmatig achteraan in de rij staat als het om versoepelingen gaat. De politie voert actie voor een betere CAO en hadden een beetje door laten schemeren niet heel erg veel trek te hebben in handhaven. Ze zeggen het natuurlijk niet hard op maar het kwam neer op: “Gooi open die handel”. Waar een paar weken geleden de café’s burgerlijke ongehoorzaamheid toonden door open te gaan, terwijl dat nog niet mocht, was het nu de beurt aan de disco’s. Waar er toen beelden te zien waren van zelfs burgemeesters die voorop in de mars liepen en een biertje kochten om hun solidariteit te tonen met de uitbaters, was het nu toch wel even andere koek.

In de Hof van Twente werd de nachthoreca getrakteerd op een last onder dwangsom van 25.000 euro’s als je het in je botte harses haalde om toch open te gaan. In plaats van solidair zijn en een keer een oogje toe knijpen, kiest het pluche er hier voor om de grootste bangerik van de klas te zijn en opent liever een extra booster prikpost in het centrum. Vraag me eigenlijk af of dát dan allemaal wel zo kan. Ineens hoor je niets meer over benodigde vergunningen, bestemmingsplannen of oneigenlijk gebruik van een winkelpand. Blijkbaar kan dat allemaal snel geregeld worden terwijl je als burger vaak weken in de ‘wacht’ staat als je iets wil. Behalve trouwens als je Lidl heet, dan hejt ok a snel een keer terechte.

Maar goed, van je eigen bestuurders moet je het klaarblijkelijk niet hebben als je het moeilijk hebt. In buurgemeente Rijssen-Holten was er iets meer compassie met uitbaters van het nachtleven. Daar bedroeg de boete 5000 euro bij overtreding. Ook jammer geld, maar te doen en in te calculeren. Rond een uur of 02:00 uur langs komen om te zeggen dat ze met een uurtje dicht moeten. Of helemaal niet komen en het gewoon eens even laten gaan.
Hoe moeilijk was dat nu? Deed het pijn? Is er iets onoverkomelijks gebeurt?

Wat heb ik toch te doen met bangerikken die niets anders kunnen dan handhaven en verbieden. Wat een verschrikkelijk nare job lijkt mij dat…

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Proefballonnetje…24 mei 2022 Proefballonnetje… Wat een boer niet kent, vreet hij niet. Hopen op andere uitkomsten als je alles hetzelfde blijft doen.Volgens Einstein ben je dan een dwaas. De Hof heeft zijn eigen ‘Mark Rutte-probleem’. […]
  • De bene brek’n…17 mei 2022 De bene brek’n… Uit verveling en in een loos half uurtje op de late avond scrol ik wel eens door de ontelbare filmpjes op Facebook of YouTube. Grappige filmpjes over hoe mensen de meest simpele […]
  • Belofte…10 mei 2022 Belofte… Op 4 en 5 mei moet ik altijd denken aan wijlen mijn buurman die traditiegetrouw op kraamvisite kwam toen onze dochter werd geboren. Hij was de laatste oorspronkelijke bewoner van ons […]
  • Compromis…19 april 2022 Compromis… Nu de wereld weer een beetje open is, wordt het langzamerhand eens tijd om een bestemming uit te zoeken voor de zomervakantie. De laatste twee jaar hebben we Nederland tot in de kleinste […]
  • Storming en norming…12 april 2022 Storming en norming… Diverse regionale en landelijke media kopten afgelopen weekend met titels als: ‘Alcohol en drugs op teenage-party’ en ‘Ze zijn werkelijk helemaal losgeslagen, van God los!’ Een niet al te […]