Gemeentebelangen grote winnaar verkiezingen, coalitie verliest meerderheid

Gemeentebelangen is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Hof van Twente. De lokale partij behaalde 18,5% van de stemmen en is daarmee de op één na grootste partij in de raad met 5 zetels (was 3). In Beweging deed het ook goed met bijna 12% van de stemmen en komt nieuw in de raad met 3 zetels. Het CDA verloor twee zetels maar blijft met zeven wel de grootste partij in de Hof. De Christen Democraten kregen 27,9% van de stemmen, bijna 7% minder dan in 2018. De VVD is de derde partij en is evenals in de afgelopen vier jaar met 4 zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad. De PvdA verloor een zetel en heeft er nu 3. D66 blijft op 2 zetels terwijl de SP een zetel inlevert en 1 zetel over houdt.

Morgen wordt bekend of er nog kandidaten met voorkeurstemmen in de raad komen maar uitgaande van de huidige verdeling zou het betekenen dat er zeven Goorse raadsleden in de nieuwe gemeenteraad komen: Eric Rikkert en Riekele Bijleveld van het CDA, Frank Stevens en Mathijs Gelen namens In Beweging, Edwin Scheperman voor de VVD en Fred Rijkens en Apollonia Sligman namens de PvdA.

De huidige coalitie van CDA en VVD hebben nu geen meerderheid meer en dus zal ook die veranderen. Er stemden 56,3% van de stemgerechtigden in de Hof en dat is bijna 6% minder dan in 2018.