Indrukwekkende woorden tijdens herdenking bombardement op Goor

“We moesten de lijken naar de tuin van dokter Lieneman brengen. Je ging aan de slag, verstand op nul. Mijn blauwe overal was aan het einde van de dag rood. Rood van het vele bloed.” Het zijn de indrukwekkende woorden van Ab Zorge. Hij maakte, als 16-jarige, 77 jaar geleden het verschrikkelijke bombardement op Goor mee en schreef er later een boek over onder de titel ‘De vlag uit de fles’. Door de Amerikaanse bommenregen kwamen op 24 maart 1945 85 Goorse burgers om het leven. Het bombardement werd vanochtend herdacht bij de Bomscherf in het centrum van Goor. Daar werd op precies 09:49 uur, het tijdstip van het bombardement, twee minuten stilte in acht genomen nadat er kransen werden gelegd door het Oranjecomité Goor en Ab Zorge en zijn neef veteraan Jan Dirk Zorge…

Wethouder Wim Meulenkamp sprak namens de gemeente Hof van Twente en was zichtbaar geëmotioneerd na de woorden van Ab Zorge. Meulenkamp vertelde over een 5-jarig jongetje dat gewond raakte tijdens het bombardement en trok de parallel met de oorlog in Oekraïne waarin hij vertelde over het beeld van een ontheemd kind dat huilend en alleen op vlucht is.

Er waren bij de herdenking zo’n 40 mensen onder wie leden van de familie Jebbink, overlevenden van het bombardement, die daarvoor speciaal uit Rotterdam waren gekomen.

Gerelateerde berichten

  • Vlag halfstok tijdens herdenking bombardement op Goor21 maart 2022 Vlag halfstok tijdens herdenking bombardement op Goor Het herdenkingscomité Bombardement Goor vraagt de inwoners van Goor om komende donderdag de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Dan is het 77 jaar geleden dat Goor aan het einde van de […]
  • Sobere herdenking bombardement op Goor24 maart 2021 Sobere herdenking bombardement op Goor Het bombardement op Goor, vandaag 76 jaar geleden, is vanochtend herdacht bij de Bomscherf in het Goorse centrum. Dat gebeurde in verband met corona, op sobere wijze in aanwezigheid van […]
  • Oald Goor: Bombardement op Goor 77 jaar geleden…20 maart 2022 Oald Goor: Bombardement op Goor 77 jaar geleden… De herinneringen bij de weinige levenden die het toen hebben meegemaakt zullen bij het zien van de verschrikkelijke beelden na luchtaanvallen in Oekraïne, ook teruggaan naar het […]
  • Vlag halfstok ter nagedachtenis aan bombardement op Goor23 maart 2021 Vlag halfstok ter nagedachtenis aan bombardement op Goor Morgen, woensdag 24 maart wordt het bombardement op Goor herdacht. Het Comité 75Jaar Vrijheid Goor vraagt alle inwoners van Goor om op deze dag de vlag halfstok te hangen.Op 24 maart 1945 […]
  • ‘Bombardement op Goor was geen vergissing’3 mei 2020 ‘Bombardement op Goor was geen vergissing’ Het bombardement op Goor op 24 maart van het jaar 1945 was geen vergissing. Dat is de conclusie die Gorenaar Ab Zorge (foto) trok na eigen onderzoek. De historicus deelde zijn bevindingen […]