Oud-wethouder pleit voor nieuwe progressieve fractie

Er moet een nieuwe progressieve fractie komen van de PvdA, In Beweging en andere links goriënteerde partijen in de gemeenteraad van Hof van Twente. Dat zegt oud-wethouder Harry Knuiman in een open brief die ook aan deze site is gestuurd. Markeloloër- en PvdA-er Knuiman was tot 2010 wethouder en de gemeente en geeft aan dat de komst van In Beweging de tijd rijp maakt om de krachten nu te bundelen. Lees zijn ingezonden stuk hieronder…

Beste partijleden en leden van de nieuwe fractie,

Sinds 1970 stem ik op de PvdA, landelijk en lokaal. Ik heb aan de PvdA een mooie periode als raadslid en wethouder te danken. Nooit spijt van gehad: het is en blijft mijn partij.

De afgelopen jaren heb ik, en gelukkig ik niet alleen, gepleit voor samenwerking/fusie met andere progressieve partijen op gemeentelijk en landelijk niveau. De achtergrond: als PvdA alleen redden we het niet meer en dat geldt ook voor Groen Links en andere progressieve groeperingen. Alleen bundeling leidt tot wezenlijke invloed. Maar landelijk is samenwerking een moeizaam proces en ook lokaal wil het niet echt vlotten. Ik heb begrepen dat besprekingen met SP, Groen Links en D’66 in de Hof van Twente “slechts” hebben geleid tot de intentieverklaring om in voorkomende gevallen met elkaar te overleggen. Maar dat is niet genoeg.

De afgelopen verkiezingen deed In Beweging voor het eerst mee in de Hof van Twente en haalde meteen 3 zetels. Belangrijkste speerpunt van deze nieuwe partij is verbinding zoeken met andere progressieve partijen. Ik heb niet op In Beweging gestemd omdat ik het programma erg algemeen vond. Wat In Beweging vindt van onderwerpen als de bezuinigingen op kunst en cultuur, windmolens, woningtekort en ander zaken die de kiezer belangrijk vindt is niet duidelijk. De PvdA maakt wel heldere keuzes en dat zijn ook mijn keuzes. Daarom heb ik weer PvdA gestemd.
Nu, na de verkiezingen is het de hoogste tijd om een nieuwe progressieve fractie te vormen, bestaande uit In Beweging, PvdA en wellicht andere progressieve fracties of fractieleden.

Met de ervaring van de PvdA en het frisse elan van In Beweging kan een mooie nieuwe start worden gemaakt. Natuurlijk zijn er allerlei bezwaren te bedenken, bijvoorbeeld dat kiezers hebben gestemd op de bestaande partijen en niet op een nieuwe fractie die plotseling ontstaat. Maar het belang van onze kiezers ligt ook in bundeling van progressieve krachten. Alleen dan kunnen we een vuist maken. Samen staan we sterker, gauw doen dus!!

Harry Knuiman