Braakmolen doet mee aan recordpoging molens draaien

De Goorse Braakmolen is volgende week zaterdag, 9 april, onderdeel van een recordpoging molens draaien. De molen zal dan samen met alle draaivaardige molens in de 11 zogenoemde molenprovincies in Nederland tussen 11:00 uur en 12:00 uur gaan draaien. Iedereen is op deze dag welkom voor een rondleiding en uitleg over de werking van de Braakmolen door een molenaar. Ook worden er pannenkoeken gebakken en is er een fietstocht. De recordpoging is er in het kader van het 50-jarig jubileum van ‘Het Gilde van Vrijwillige Molenaars’ dat dit jaar wordt gevierd…

Dat is in 1972 opgericht door een aantal enthousiaste molenaars, die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Het Gilde is nu een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens waarvan de Braakmolen er dus één is.

Gerelateerde berichten

  • De molenaar van de toekomst…13 juni 2022 De molenaar van de toekomst… Komend weekend wordt bij de Goorse Braakmolen aandacht besteedt aan de molenaar van de toekomst, de aspirant-molenaar en de aanstaande MIO (molenaar in opleiding). Ook bij de overige […]
  • Oald Goor: De Braakmolen in de jaren ’50…3 april 2022 Oald Goor: De Braakmolen in de jaren ’50… De Braakmolen. Blikvanger en trekpleister voor toeristen. Gebouwd in 1865 en nog immer gekoesterd. De molen was lang in handen van de familie Otte die het in 1974 overdroeg aan de […]
  • Gesloten Braakmolen wel versierd op nationale molendag6 mei 2021 Gesloten Braakmolen wel versierd op nationale molendag De Braakmolen, sedert 1856, is komende zaterdag weer onze lokale trots in het kader van de Nationale Molendag. Volgens traditie is deze dan weer bemand en als de wind geen spelbreker is, […]
  • Braakmolen startlocatie Open Monumentendagen met speciale stadswandeling2 september 2019 Braakmolen startlocatie Open Monumentendagen met speciale stadswandeling De Goorse Braakmolen is dit jaar de startlocatie voor de Open Monumentendagen 2019 in de gemeente Hof van Twente. De officiële opening is volgende week zaterdag (14 september) om 09.30 […]
  • Wieken Braakmolen vieren internationale erkenning11 december 2017 Wieken Braakmolen vieren internationale erkenning Een mooie winterse plaat van de Goorse Braakmolen hieronder met de wieken in een stand die aangeeft dat er wat te vieren is. Deze week werd namelijk bekend dat het ambacht van het […]