Provincies willen vergunningen Ter Horst intrekken

De provincies Gelderland en Overijssel willen de vergunningen van afvalverwerker Ter Horst intrekken en lopende vergunningaanvragen weigeren. Volgens de provincies is uit onderzoek gebleken dat er een groot risico is dat het bedrijf de vergunningen gebruikt voor criminele activiteiten. Daarbij gaat het vooral om de aansturing van het bedrijf en niet om de medewerkers of de locatie. Om welke criminele activiteiten het gaat mag vanwege de geheimhoudingsplicht van de Wet Bibob niet bekend worden gemaakt…

Ter Horst is een afvalverwerker met het hoofdkantoor in de gemeente Oude IJsselstreek (Gelderland) en een nevenvestiging op industrieterrein De Spechthorst in Goor. In de afgelopen jaren is middels dwangsommen en extra controles al geprobeerd om het bedrijf op het juiste spoor te krijgen. Daarop heeft bedrijf volgens de Provincies wel aanpassingen gedaan, maar blijven er zorgen over het naleven van de regels en daarmee de risico’s voor volksgezondheid vanwege brandgevaar en milieuverontreiniging.

Ter Horst is in de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws geweest, onder andere in publicaties over de rechtszaak waarin leidinggevenden van het bedrijf vorig jaar werden veroordeeld voor milieucriminaliteit en valsheid in geschrifte.

Het besluit om de vergunning in te trekken is een voorlopige. Ter Horst en eventuele andere belanghebbenden hebben nu 6 weken de tijd om hierop te reageren. Daarna volgt een definitief besluit. Tot die tijd kan Ter Horst, ook in Goor, door met de werkzaamheden en is het dus ook mogelijk om afval te storten.