De bene brek’n…

Uit verveling en in een loos half uurtje op de late avond scrol ik wel eens door de ontelbare filmpjes op Facebook of YouTube. Grappige filmpjes over hoe mensen de meest simpele oplossingen hebben bedacht voor dingen waar we ons allemaal wel eens aan irriteren. Hoe krijg ik een ralle schroef ergens uit of hoe kan ik een plank afzagen zonder splinters te krijgen?

Zo kwam er een filmpje voorbij over hoe ze ergens in den lande in één weekend een complete tunnel onder een snelweg aanlegden. Alles met minimale overlast en hinder voor het verkeer en omwonenden. Daar op geen enkel moment grote stofwolken te zien doordat automobilisten door het zand moeten rijden. Nergens een spoor van diepe kuilen, afgebroken carterpannen of schade aan veringen.

Ook nergens mensen met de fiets aan de hand die noodgedwongen lopend verder moesten omdat ze hun banden voor de zoveelste keer lek hadden gereden. Ook nergens kapotte knietjes door valpartijen in mul zand. Nergens enorme metalen rijplaten die een hels kabaal maken, als er iemand overheen rijdt met een snelheid boven de vijf kilometer per uur.

Wat ze daar wél hadden was een goede planning en schijnbaar verstand van zaken. Ze hadden ook noodbestrating en een uitvoerder die wist wat hij deed. Daar werden de putten er gewoon direct ingezet en kwamen ze er niet pas achter dat die dingen er ook nog in moesten toen de weg er al in lag. Niemand die daar ruim een half jaar lang om moest rijden en geen enkele winkelier die dik zes maanden slecht tot niet bereikbaar was.

Het volgende filmpje ging over de uitgestelde viering van Carnaval. Hossende mensen verkleed als ontstoken balzak of gebruikt maandverbandje. Overal muziek op straat, inclusief bandjes en dj’s. Blijkbaar dáár geen problemen met handhaving en verwachte overlast. Ook dáár geen betuttelend briefje van de gemeente richting de horeca alsof die z’n kleuters toespreekt.

Zoals ik al zei, het was ergens in den lande, niet bij ons. Soms vraag ik me af hoe ze het hier hebben. Delen van Goor zien er uit waar de organisatie van een obstacle-run jaloers op zou zijn. Er volgt een verklaring van de gemeente waarin ze uitleg proberen te geven waarom het zo’n ongelofelijke K-bende is, gevolgd door een kontverhaal over beperkingen tijdens het Schoolfeest; ‘spelregels’ noemen ze het. Ach ja, waarom zullen we het iedereen eens ietsje makkelijker maken na twee jaar ellende?

Gelukkig zijn de wegen in Goor binnenkort allemaal klaar. Net op tijd voor het Feest der Feesten. Thoes kom’n zonder de bene te brek’n is dan a lastig genog zónder obstakels. En geen band of DJ buiten? Zingen we zelf wel iets harder. Knappe dame of heer die dit jaar ons Schoolfeest wil verzieken! Bok um d’r op…

Namens Niels,

een fijne dag…