PvdA plaatst twijfels bij sloop Stoevelaar

De plaatselijke PvdA-fractie heeft twijfels over de sloop van De Stoevelaar en en de nieuwbouw van lagere appartementen. In vragen aan het College van B&W willen de socialisten weten of er bij de vergunningverlening om stedenbouwkundig advies is gevraagd en wat het oordeel dan is over het ‘markante’ gebouw. Ook wil de PvdA weten of architect Abe Bonnema gekend is in het voornemen tot slopen en vreest in dat kader een juridische procedure.

Er is in het verleden met succes beroep aangetekend tegen de sloop van De Golfslag in Emmeloord, een gespiegelde variant van De Stoevelaar van dezelfde architect. Bonnema bepleitte in die zaak dat een auteursrechtelijk beschermd gebouw alleen gesloopt kan worden als er sprake is van bouwvalligheid of onbruikbaarheid en kreeg daarin, in hoger beroep, gelijk.

Volgens de PvdA moet de woningnood worden opgelost en vindt het wenselijk dat bestaande (potentiƫle) woonvoorraad moet worden gekoesterd. Het College antwoordde al eerder dat de nieuwbouwplannen vooral een zaak zijn van Carint Reggeland maar de PvdA wil dat er toch gesprekken worden gevoerd met de zorginstelling om te kijken of er alternatieven voorhanden zijn.