De bron…

En weer vertrok er een colonne trekkers. Niet om het land te bewerken of om mais te poten. De tocht ging deze keer naar het huis van de stikstof-minister van der Wal. Een bonte verzameling landbouwvoertuigen met alom bekende leuzen op vlaggen en spandoeken. ‘Van der Wal in de sloot’, ‘Kant noch Wal’ en ‘Van der (K)Wal weg ermee’…

Boeren die haar ontslagbrief afleverden tot aan de voordeur. Er moet een daling van 50% komen in de uitstoot van CO2 in 2030. En omdat de overheid te laf is om maatregelen te nemen die echt zoden aan de dijk gaan zetten, zijn de boeren, zoals gewoonlijk, de kop van Jut. Over Tata steel en Schiphol praten we voor het gemak niet.

Wie zijn nu eigenlijk de échte vervuilers in de wereld? Wie zorgen voor de meeste uitstoot? Volgens mij zijn wij dat nog altijd met elkaar. Gewoon jij en ik, gezinnen die wonen in huizen en rijden in auto’s. Die koken op gas en water verwarmen met fossiele brandstoffen om te douchen. Mensen die het anno 2022 nog steeds heel moeilijk vinden om afval te scheiden en alles in één bak flikkeren. Het liefst in de oranje, wat die wordt ‘gratis’ geleegd.

Dat het niet gratis is hebben we kunnen zien aan de nota van de gemeente over de belastingen die weer afgetikt moeten worden. Mensen, wij die met z’n allen drie keer per jaar op vakantie willen. Naar verre oorden, het liefst met een vervuilend vliegtuig; zijn we zó aan toe na Corona. Wij, die op elke minuut van de dag of week onze boodschappen willen doen en op 1e en 2e Pinksterdag lekker willen shoppen in het centrum van Enschede.

We vinden het heel normaal om overal 24 uur per dag terecht te kunnen voor iets wat je ook makkelijk overdag en door de week zou kunnen doen. We bestellen de helft van onze producten online omdat we te lui zijn om met de dikke batterij van de bank te komen. Dat die mannetjes van DHL, TNT, UPS en wat allemaal niet meer dagelijks meerdere keren door onze straat crossen zien we al niet eens meer. Niet thuis? Morgen hetzelfde ritje nog een keer.

Miljarden gaan er uitgetrokken worden om boeren uit te kopen. Agrariërs laten stoppen met hun levenswerk van vele generaties. Boeren die niet alleen ons voedsel produceren maar ook ons landschap beheren. Dat laatste wordt nogal eens vergeten. Als we nu al die miljarden eens zouden steken in het neutraal maken van onze huizen? Zonnepanelen op elk dak, grote accu’s om eigen energie op te slaan, dikkere kabels in de grond en een beter netwerk. Een stukje vlees eten prima, maar moet dat iedere dag? Met een beetje minderen helpen we de wereld.

Het gedwongen laten stoppen van boeren is symboolpolitiek en wat weg is komt nooit meer terug. Laten we eens beginnen bij de bron. En de bron zijn wij!

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Voel je d’r eens aan…26 januari 2021 Voel je d’r eens aan… Nooit gedacht dat ik op 41-jarige leeftijd nog eens huisarrest zou krijgen. Niet van een boze papa of mama die niet geamuseerd waren als het weer eens iets later was geworden bij 'De Zon' […]
  • Eenvoudige boerenlul…7 juni 2022 Eenvoudige boerenlul… Nog drie weekjes en dan kunnen we genieten van een weekendje los gaan. Wat heb ik mister Jupiler gemist en hoe kun je uitzien naar zo’n kroketburgertje met een liter mosterd. Op […]
  • Hatseflats…31 mei 2022 Hatseflats… Wat kan het verkeren. Van laveloos in een dampende biertent naar een gemakstoel onder de luifel op de camping. De invulling van Hemelvaartsdag is door de jaren heen onderhevig aan […]
  • Proefballonnetje…24 mei 2022 Proefballonnetje… Wat een boer niet kent, vreet hij niet. Hopen op andere uitkomsten als je alles hetzelfde blijft doen.Volgens Einstein ben je dan een dwaas. De Hof heeft zijn eigen ‘Mark Rutte-probleem’. […]
  • De bene brek’n…17 mei 2022 De bene brek’n… Uit verveling en in een loos half uurtje op de late avond scrol ik wel eens door de ontelbare filmpjes op Facebook of YouTube. Grappige filmpjes over hoe mensen de meest simpele […]