Blauw wit rood, Nederland in nood…

Een omgekeerde vlag. Het internationale teken van nood of verzet. De Nederlandse driekleur waar het rood staat voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel en elite. Door hem ondersteboven te hangen geef je eigenlijk aan dat de elite zich boven het volk plaatst en niet luistert naar de wensen van het volk…

Boeren in actie om hun bestaan veilig te stellen. De hele boel werd gisteren weer dicht gezet met tractoren en andere landbouwvoertuigen. Het probleem zou de uitstoot van stikstof zijn. Ik denk ondertussen dat het grootste probleem rare Europese regeltjes zijn waar Nederland zich aan heeft verbonden en nu als een spartelende drenkeling boven probeert te blijven. Het is toch zo krom als het maar zijn kan?

In de supermarkt liggen peultjes uit Peru, sperzie- en snijbonen uit Marokko, Sugarsnaps uit Zimbabwe en pompoenen uit Brazilië. En dat is allemaal klimaatneutraal in de Nederlandse schappen gekomen? Net zo als oude en vervuilende diesels exporteren naar Timboektoe of een ander land waar ze nog nooit van het woord ‘milieu’ hebben gehoord. Maar wij rijden in ieder geval lekker schoon en elektrisch.

Maar zoals alles heeft het twee kanten. Van alle (landbouw)grond in Nederland wordt 70% gebruikt voor de productie van gewassen die we vervolgens in dieren stoppen om ze te laten groeien en ze uiteindelijk op te eten. En van alle productie gaat vervolgens ook weer 70% naar het buitenland als exportproduct. De belasting voor de natuur wordt niet mee geëxporteerd maar blijft hier in ons eigen kikkerlandje. Eigenlijk klopt er van de hele keten geen bal.

Wij met z’n allen hebben ervoor gezorgd dat de boeren nu zitten in de situatie waar ze zitten, gefaciliteerd door de overheid. Alleen wij, consumenten, zijn daar schuldig aan en niet de boeren. Door ons gedrag en honger naar de goedkoopste producten hebben we een heel foute impuls afgegeven waar de markt op reageert. Kiloknallers en plofkippen tot gevolg. Megastallen zijn nodig om een fatsoenlijke boterham te kunnen verdienen. Met dertig koeien ben je een hobbyboer, met honderddertig doe je pas mee.

Waarom gunnen we de agrarische sector geen beter leven door zelf andere keuzes te maken? Moet groente uit Brazilië komen? Moet een steak in Argentinië zijn vetgemest? Is het fair om een kiloknaller te kopen? Laten we boeren in de gelegenheid stellen de grond te gebruiken om iets op te verbouwen wat ons voedt in plaats van een koe of varken. En betaal een redelijke prijs voor je schnitzeltje zodat de boer niet gedwongen wordt om voor heel de wereld te produceren om z’n eigen gezin te kunnen voeden. Ik ben super trots op onze boeren en nu aan ons de taak om ze te laten overleven.

Namens Niels,

een fijne dag…