Oald Goor: De mölle van Otte…

Het is een beeldbepalend monument voor en van Goor en is ook vandaag nog te bezichtigen in het kader van de Open Monumentendagen. De Goorse Braakmolen kent een rijke geschiedenis en werd gebouwd in de jaren ’50 van de 19e eeuw als opvolger van de molen die daarvoor aan de Diepenheimseweg stond en eigendom was van de gebroeders de Jong. Zij bouwden ook de molen op de Braak. In 1882 wordt de molen verkocht aan Willem Otte, een molenaarszoon uit Raalte waarna de bijnaam ‘De mölle van Otte’ werd geboren want de molen bleef lang in bezit van die familie (foto)…

Familie Otte in 1953

Nadat de Braakmolen van 1923 tot 1951 niet in functie was werd de molen in 1951 weer in gebruik genomen met behulp van financiële steun van onder meer het School en Volksfeest, de gemeente Goor, het Rijk en de provincie. De molen is nu eigendom van de vereniging “De Hollandsche Molen”. (bronnen: Historisch Goor en De Braakmolen)

Braakmolen in 1960
Het toenmalige Molenaarshuisje bij de molen in 1979

Gerelateerde berichten

  • Oald Goor: De Braakmolen in de jaren ’50…3 april 2022 Oald Goor: De Braakmolen in de jaren ’50… De Braakmolen. Blikvanger en trekpleister voor toeristen. Gebouwd in 1865 en nog immer gekoesterd. De molen was lang in handen van de familie Otte die het in 1974 overdroeg aan de […]
  • De molenaar van de toekomst…13 juni 2022 De molenaar van de toekomst… Komend weekend wordt bij de Goorse Braakmolen aandacht besteedt aan de molenaar van de toekomst, de aspirant-molenaar en de aanstaande MIO (molenaar in opleiding). Ook bij de overige […]
  • Braakmolen doet mee aan recordpoging molens draaien30 maart 2022 Braakmolen doet mee aan recordpoging molens draaien De Goorse Braakmolen is volgende week zaterdag, 9 april, onderdeel van een recordpoging molens draaien. De molen zal dan samen met alle draaivaardige molens in de 11 zogenoemde […]
  • Gesloten Braakmolen wel versierd op nationale molendag6 mei 2021 Gesloten Braakmolen wel versierd op nationale molendag De Braakmolen, sedert 1856, is komende zaterdag weer onze lokale trots in het kader van de Nationale Molendag. Volgens traditie is deze dan weer bemand en als de wind geen spelbreker is, […]
  • Bjorn hoort nu echt bij de grote jongens2 december 2020 Bjorn hoort nu echt bij de grote jongens Het is feest aan De Braak onder de rook van de Braakmolen. Daar is het feest op deze woensdag de 2e december en werd gisteren al een Coronaproof-biertje gedronken na het plaatsen van een […]