Oald Goor: De mölle van Otte…

Het is een beeldbepalend monument voor en van Goor en is ook vandaag nog te bezichtigen in het kader van de Open Monumentendagen. De Goorse Braakmolen kent een rijke geschiedenis en werd gebouwd in de jaren ’50 van de 19e eeuw als opvolger van de molen die daarvoor aan de Diepenheimseweg stond en eigendom was van de gebroeders de Jong. Zij bouwden ook de molen op de Braak. In 1882 wordt de molen verkocht aan Willem Otte, een molenaarszoon uit Raalte waarna de bijnaam ‘De mölle van Otte’ werd geboren want de molen bleef lang in bezit van die familie (foto)…

Familie Otte in 1953

Nadat de Braakmolen van 1923 tot 1951 niet in functie was werd de molen in 1951 weer in gebruik genomen met behulp van financiële steun van onder meer het School en Volksfeest, de gemeente Goor, het Rijk en de provincie. De molen is nu eigendom van de vereniging “De Hollandsche Molen”. (bronnen: Historisch Goor en De Braakmolen)

Braakmolen in 1960
Het toenmalige Molenaarshuisje bij de molen in 1979