Een best verdienmodel…

Bij de eerste les economie op school leerden ze ons de belangrijkste vuistregel van het financiële bestel. Het principe van ‘vraag en aanbod’. Is er veel vraag wordt de prijs hoger maar is er veel aanbod dan zakt de waarde juist weer. Er is nu iets heel geks aan de hand…ook in Goor…

Stel je eens voor dat een bepaalde plaats, met pakweg 12.000 inwoners, 120 kapperszaken heeft. Goor voldoet wel redelijk aan deze stelling. Er is dus veel aanbod en ook al zouden deze 12.000 inwoners drie keer per jaar naar de kapper gaan, zullen ze nooit allemaal genoeg omzet draaien.

De vuistregel was dat veel aanbod de prijs doet dalen. Dáár kwam meneer Kremers afgelopen vrijdag van een koude koffie thuis. De laatste keer dat ik plaats nam in de zetel van de barbier was ergens begin mei. Tot voor afgelopen vrijdag kon mevrouw Kremers het nog wel af met een tondeuse, maar nu werd het toch echt een keer tijd. Ik was ruim op tijd voor mijn afspraak van 14:00 uur.

De ontvangst is altijd uiterst vriendelijk, kopje koffie en een opgewekt praatje met de altijd vrolijke kapsters. Gelletje d’r in en een beetje water uit Keulen maakte het af. Helemaal weer het mannetje en om 14:13 uur veegde de knipster het laatste beetje haar van mijn schouders. Bij de kassa pakte ik alvast een briefje van twintig euro. Kent u dat nog? Contant geld. De laatste keer in mei was het een euro of achttien kon in mij herinneren. “Niels, dat wordt dan EUR 25,95”. Ik dacht dat ze een grapje maakte en zei nog dat ik niet kwam voor een overname van de hele toko.

Het was bittere ernst. “Alles wordt duurder en sinds 1 juni hebben we de prijs ‘iets’ omhoog gedaan”. Iets omhoog gedaan? Ik ging verder met de discussie, eigenlijk een beetje uit beduusdheid. “Ik vind dat je dan een best verdienmodel hebt met een dikke honderd euro per uur. Ik heb nog geen kwartier in die stoel gezeten”. Hoe maak je je eigen handel kapot, denk ik dan. Deze jongen gaat de volgende keer gewoon weer lekker naar beun de beunvrouw op een doordeweekse avond voor de helft.

Het is gewoon van de zotte wat het allemaal kost. Een pakje bakboter voor een dikke vier euro en het voorschotbedrag voor gas en elektra van 175 naar 380 euro. En dit terwijl een vat olie helemaal niet op een recordhoogte staat op het moment. In Nederland drie euro voor een kuubje gas neerleggen, terwijl ze in België de helft factureren. Waar de Belgen dat gas inkopen? Van Nederland! Hoe dan?

Verduurzaam je huis was het devies. Programmeerbare thermostaat en isoleren. Energiezuinige apparaten en zonnepanelen. Spaarlampen vervangen door LED. Doe dat nu maar volgzaam burgertje, dat scheelt je straks heel veel centjes zei vadertje Staat… Iedereen heeft dat gedaan en nu spreken we over ‘energie-armoede’.

Ik wens elektrische autorijders enorm veel succes en sterkte toe voor de toekomst.

Namens Niels,

een fijne dag…

Gerelateerde berichten

  • Pot en ketel…20 september 2022 Pot en ketel… Soms heb je van die dagen dat je denkt van ‘Huhh, zeg ik nu iets heel erg geks’? Tuurlijk is het zo dat we niet allemaal dezelfde mening hebben. Gelukkig maar. Kritieken, discussie en […]
  • Scheveningen tegen Nederland…6 september 2022 Scheveningen tegen Nederland… Aanpassen aan je omgeving. Ik was het na weken van vakantiegenot even vergeten hoe dat ook alweer moest. In je privéleven kies je je eigen omgeving en mensen waar je overeenkomsten mee […]
  • Control-alt-delete…30 augustus 2022 Control-alt-delete… En dat was hem dan weer. Een bloedhete zomervakantie is ten einde. De kratten bier maken plaats voor gezonde sapjes en de BBQ gaat voor nu weer even achter de schuine kant. Het ritme van […]
  • Foxwild…12 juli 2022 Foxwild… "Hatseflats!" klonk het zaterdag in ‘Foxwild Goor”. Mijn campingvriend Petertje ‘Massa is Kassa’ deed een plaatselijke supermarkt aan om zijn biertje te promoten, waar ik zelf […]
  • Blauw wit rood, Nederland in nood…5 juli 2022 Blauw wit rood, Nederland in nood… Een omgekeerde vlag. Het internationale teken van nood of verzet. De Nederlandse driekleur waar het rood staat voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel en elite. Door hem […]