Nieuw boek over met Oscar bekroonde film Bert Haanstra

Op 4 oktober a.s. verschijnt een nieuw boek: Hart voor Glas – Het succesverhaal van, de met
een Oscar bekroonde film ‘Glas’ van de Goorse cineast Bert Haanstra. Het is dit jaar 65 jaar geleden dat de film ‘Glas’ werd geboren. In 1957 werd de filmmaker benaderd door de N.V. Koninklijke Nederlandsche Glasfabrieken Leerdam en Schiedam om een bedrijfsfilm te maken…

Toen Haanstra de beide glasfabrieken bezocht om zich te oriënteren op zijn opdracht, zag hij direct dat er meer uit te halen was dan alleen een bedrijfsfilm. Hij vroeg de directie van de glasfabrieken toestemming om, tegelijk aan zijn filmopdracht, een vrije kleurenfilm te mogen maken. Zijn verzoek werd gehonoreerd….

Hart voor Glas neemt de lezer mee terug naar het jaar 1957 en beschrijft tot maart 1963 in
chronologische volgorde het succesverhaal van Glas, Haanstra’s (film-)activiteiten en enkele
bijzondere gebeurtenissen in deze periode. Bijzonder in dit boek zijn de niet eerder
gepubliceerde filmprijzen, oorkondes, documenten en foto’s afkomstig uit de collectie van
het Eye Filmmuseum, het Archive Short Film Festival Oberhausen en andere (privé-)archieven.
In 1960 ontving Bert Haanstra, als eerste Nederlander ooit, de Oscar in de categorie Best Documentary Short Subject voor de film Glas.

Het boek is geschreven door Ronald van de Vate (foto onder) die in 2016 zijn eerste boek ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ schreef, een wandelgids met 9 wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdlijn van een van Nederlands grootste filmregisseurs. In 2018 kwam zijn tweede boek uit: De zomerse Fanfare van 1958 over Bert Haanstra’s filmklassieker Fanfare, die met 2,6 miljoen bezoekers nog steeds de op een na meest bezochte Nederlandse speelfilm ‘aller tijden’ is.

Het nieuwe boek ‘Hart voor Glas’ komt op 4 oktober uit en zal €20 gaan kosten.