Pot en ketel…

Soms heb je van die dagen dat je denkt van ‘Huhh, zeg ik nu iets heel erg geks’? Tuurlijk is het zo dat we niet allemaal dezelfde mening hebben. Gelukkig maar. Kritieken, discussie en stevige reacties horen er nu eenmaal bij. Geen probleem, het gaat het ene oor in en net zo snel het andere weer uit.
Maar toch ‘knaagde’ de gedachte een beetje of ik het dan écht zo anders zie als andere mensen…

Met die gedachte ben ik afgelopen week gericht gaan vragen aan mensen in mijn omgeving wat ze vinden van de prijzen die op het moment gelden voor verschillende producten en diensten. Ik begon met de vraag of ze EUR 3,00 voor een kuub gas duur vonden. Iedereen zei dat ze dat een problematische hoge prijs vonden.

Toen vroeg ik welk gevoel ze kregen bij het aftanken van hun auto. In de meeste reacties kwam het woord ‘afzetters’ voor. Aan de volgende persoon vroeg ik hoeveel een los gestort kubje brandhout kost voor zijn allesbrander. De prijs was van EUR 110,- vorig jaar naar EUR 175,- nu gegaan. Hij vond dat toch wel erg duur. Zijn buurman had een pellet kachel en betaalde vorig jaar voor 65 zakken van die brokjes EUR 280,-. Nu kon hij er amper aankomen voor onder de EUR 700,-. Hij noemde de prijsstijging ‘crimineel’…

Bij Neerlands mooiste supermarkt in Goor vroeg ik een winkelende moeder wat het verschil in boodschappen is nu en pakweg een jaar geleden. Ze antwoordde dat de kar toen voor EUR 150,- vol lag en dat je het nu in twee bigshoppers kan houden voor hetzelfde geld. Ze keek er een beetje beteuterd bij. Toen ik een paar collega’s vroeg naar hun reactie op de verhoging van de ziekenfondspremie volgend jaar met minimaal twee tientjes, kreeg ik woorden als ‘maffia’ en ‘kartel’.

Al met al kreeg ik het idee dat mijn mening over actuele prijzen niet zo heel erg afwijkt van de gemiddelde Nederlander. Blijkbaar ligt dat anders als het gaat over de prijs van een knipbeurt bij de kapper. Uit reacties bij mijn verhaaltje van vorige week blijkt dat mensen een prijsstijging van bijna 50% helemaal geen enkel probleem vinden. Als je daar over begint sla je de plank volledig mis en kijk je niet verder dan je eigen broekzak was het verhaal. Zeggen dat je op zoek gaat naar een thuiskappertje voor de helft werd óók niet heel erg gepruimd. Zelf laten ze natuurlijk ook nóóit iets in de ‘beun’ of zwart doen bij bijvoorbeeld een verbouwing. Nou ja, iets met een pot en een ketel…oor in, oor uit…

We kunnen elkaar vliegen afvangen maar uiteindelijk hebben we last van hetzelfde probleem. De kapper heeft last van stijgende kosten en bezorgt mij last door meer te vragen voor het knippen. Ik bezorg mijn baas vervolgens last door meer loon te vragen om de kapper te betalen. Mijn loon wordt opgebracht door de belastingbetaler en dus wordt er bij de kapper aangeklopt voor meer belasting om mij te kunnen betalen. Koekoek…

Namens Niels,

een fijne dag…