Foodprint…

Je zal vandaag de dag ‘starter’ zijn op de woningmarkt. Ik vraag me wel eens af hoe jonge mensen dat fiksen als je voor een starterswoning een dikke drie ton moeten lappen. De hypotheekrente stijgt én je kunt niet meer de volle aankoopprijs lenen bij de bank. Zullen ze allemaal in hun jonge jaren een zak geld bij elkaar gesprokkeld hebben of ouders hebben die een ‘jubeltonnetje’ kunnen missen?

Geldverslindende hobby’s zijn het. Of het nu een paar beveiligingslekjes zijn bij de gemeente die ons ruim 4,2 miljoen gaan kosten of een project als de Floriade die ook wel wat sponsoring kan gebruiken. Afgelopen week koersten we met een volle dubbeldekker richting Almere. Eenmaal aangekomen bij het grootse evenement viel het mij op dat de afdeling ‘grijs achter rollators’ een goede opkomst had. Na het betalen van de entree á EUR 29,- werden we opgewacht door een kruidenvrouwtje die ons het park zou laten zien. Heel het terrein en alles wat erop staat is in het teken van duurzaamheid, recyclebaar, circulair en biologisch.

Stadslandbouw op een balkon van een meter bij een meter en sedumdaken op gebouwen. De meeste landen van de wereld nemen deel aan deze expo met een eigen bouwwerk. Duitsland laat zien hoe vooruitstrevend ze zijn op het gebied van innovatie en China bedenkt slimme dingen om hun bevolking op een verantwoorde manier aan het eten te houden. Noorwegen laat zien dat ze met de baten uit de verkoop van hun aardgas compleet onafhankelijk kunnen zijn van fossiele brandstoffen door clever inzetten op wind-, water- en zonne-energie.

Bouwmaterialen van een soort schimmel en isolatieplaten gemaakt van hennep. Het is dus zonde om restafval van wietplantages illegaal te dumpen maar geef het een tweede leven als isolatie. Koffiekopjes en ander servies van bezinksel uit het riool en alledaagse gebruiksvoorwerpen gerecycled van plastic bekers. Prachtig om te zien wat er allemaal mogelijk is maar of het haalbaar en betaalbaar is om het op grote schaal te produceren betwijfel ik.

Na twee uurtjes rondstruinen op het immense terrein is het tijd voor koffie. Betalen op het gehele park kun je alleen maar met je pasje. Contant geld hebben ze in de ban gedaan. EUR 3,70 voor een bekertje koffie, voel je je geweldig biologisch bij. Patatje van gouden aardappelen voor EUR 5,- met een groente kroket uit eigen tuin erbij voor EUR 3,-. Om het weg te spoelen een flesje oerwater voor EUR. 4,50 om je helemaal duurzaam te voelen. Als afsluiter een virtuele ballonvaart over de Flevopolder en dan snel die bus weer in.

Prachtig om te zien wat wij als mensheid allemaal kunnen maken en bedenken. Boeren en landbouwers die innovatie tot hun levenswerk hebben gemaakt. Leven met een zo klein mogelijke ‘foodprint’ om de aarde te bewaren voor ons nageslacht. Jammer dat hetzelfde soort zoogdier er op andere plekken in de wereld zo’n verdrietige puinzooi van maakt…

Namens Niels,

een fijne dag…