Rapport rekenkamer-onderzoek na cyberaanval


Op verzoek van de gemeenteraad van Hof van Twente heeft de rekenkamer-commissie een onderzoek ingesteld naar de uitvoering van het informatieveiligheidsbeleid. Het belangrijkste doel van het onderzoek is ambtelijk en bestuurlijk te leren van de cyberaanval van 1 december 2020. Hoofdconclusie van het rapport, dat is gemaakt nadat de gemeenteraad daarop aan drong, is dat op kritieke kanten van het veiligheidsbeleid verbeteringen zijn door te voeren. Het rapport wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 25 oktober…


Het rapport moet inzicht bieden in de stand van zaken op het gebied van informatiebeveiliging en privacy in de gemeente. Ten aanzien van informatiebeveiliging spelen drie aspecten een rol:
mens – techniek – organisatie. In het rekenkamer-onderzoek wordt hierop ingegaan.

Het rapport probeert antwoord te geven op de centrale vraag: ‘Hoe is het informatieveiligheidsbeleid in de gemeente Hof van Twente in de periode 2019 – 2020 tot stand gekomen, op welke wijze is deze uitgevoerd en gemonitord en wat is er na een jaar geleerd van het incident dat op 1 december 2020. manifest werd?’ De gevolgen van de cyberaanval hebben de gemeente Hof van Twente miljoenen euro’s gekost.