Koale Karke…

God brengt het licht maar niet de warmte. Parochianen in Goor en omstreken moeten de dienst bijwonen in een bijzaaltje omdat het te duur is geworden om de grote kerk te verwarmen. Past naadloos in de gedachten van veel complotdenkers die nu luidkeels kraaien; Zie je wel, zelfs het belijden van je geloof gaan ze je moeilijk maken…

Ik geloof niet in een God of iets in die richting. Wel geloof ik in licht en donker, in goedheid en kwaadaardigheid. Denk niet dat dat iets met een hogere macht te maken heeft. Goed of slecht zit in de mens en je beslist zelf wat je de boventoon laat voeren. Word je in het leven een Hitler of Poetin of werp je je op als een moeder Theresa of Gandhi? In beginsel is iedereen het licht en bezit goedheid.

Ik heb nog nooit een pasgeborene gezien met een klein snorretje en een strakke scheiding. Kwaadaardigheid wordt niet geboren maar wordt gemaakt en voedt zich met onvrede die zit in de maatschappij en parasiteert op deze ontwikkelingen.

Het geloof gedijt ook goed op angst en onzekerheid. Hoe slechter het allemaal gaat, hoe meer de aanmoediging om nóg harder te bidden en nóg extremer te worden. Geloof is een bedachte fictie door vroegere heersers om groepen uit elkaar te houden zodat ze nooit één front zouden vormen tegen de geldende heerschappij. Letterlijk ‘verdeel en heers’. Dat is ook de reden dat er meerdere goden over de verschillende continenten zijn. Zoveel heersers, zoveel goden en ze deden allemaal hetzelfde trucje.

Scheiding van kerk en staat is nooit weggeweest, sterker nog, het zit op dit moment op het pluche te regeren. Geloof geeft velen houvast om het leven door te komen en antwoorden te krijgen op zaken die ze niet begrijpen. Gelukkig komt er ook veel goeds uit ‘geloof’.

In Goor hebben we een welzijnsorganisatie die goed doet uit naam van Hem. Prachtig en dankbaar werk wat deze club voor andere mensen doet. Kijk, en dan geloof ik op mijn beurt dat dáár het licht leeft. Daar zit de ware goedheid, barmhartigheid en het licht in de mens. Je moet het alleen zelf wel even aansteken. Respect voor deze organisatie.

Prima dat mensen ervoor kiezen op zondagmorgen in een koude kerk te gaan zitten zingen en luisteren naar verhalen die wat mij betreft verzonnen zijn. Helemaal goed dat mensen bidden voor het eten en danken voor hun spijzen. Moet dan altijd een beetje denken aan de boeren met hun slogan ‘Geen boeren, geen vreten’.

Vooral leven en laten leven. Je moet doen wat je moet doen en wat je voldoening en rust geeft. Ik geef liever houvast aan het leven bij mijn vriend in het gezelligste cafeetje van Goor waar je menig verhaal óók met een korreltje zout moet nemen…maar tis d’r wal lekker warm…

Namens Niels,

een fijne dag…