Gemeenteraad bang voor Italianen? (ingezonden brief)

Vaste brievenschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen en in zijn relaas dat hij opstuurde maakt hij kwaad over het wegstemmen van een motie door de gemeenteraad om ook mensen met een modaal inkomen financieel te helpen in deze energiecrisis. Hij vraagt zich af of de raadsleden wellicht bang zijn voor de Italianen die boos zijn op ons land om dat we in Nederland, in vergelijking met Italië, een groter steunpakket krijgen voor de inwoners. Lees hieronder zijn ingezonden brief…

Voor 2023 lijken de meeste mensen geholpen met de energiesteun van het Rijk. Voor 2022 ziet het er beroerder uit voor veel mensen. Niet iedereen weet dat bij de hoge gas en elektra kosten niet alleen de mensen met het minimuminkomen fors in de problemen komen maar vooral ook de mensen die boven dat minimum zitten. Iemand die 20% meer krijgt dan het minimumloon is uitgesloten van alle regelingen voor de minima. Je verdient 1 euro meer en je krijgt in veel gevallen minder (soms wel € 200 per maand minder) dan bijvoorbeeld iemand in de bijstand of iemand met het minimumloon. Het was dan ook een eerlijk voorstel van de PvdA in de gemeenteraad om ook mensen boven de 120%, met een variabel contract door middel van een afbouwregeling ook te helpen.

Deze energieproblemen worden veroorzaakt door een oorlog. Geen mens kan daar wat aan doen. Velen komen in uitzichtloze problemen terecht door de afrekening die straks komt. Daar moet de overheid iets aan doen. We vragen burgers ook om de broekriem aan te trekken als het slecht gaat met de economie. Bovendien verdienen gemeenten ook nog eens door de oorlog in de Oekraïne. Bijvoorbeeld door de winst bij de afvalverwerker Twence. Een bedrijf dat 100% van de gemeenten is. Maar ondanks dat werd de PvdA motie niet aangenomen want volgens de overige fracties in de gemeenteraad zou hij onuitvoerbaar zijn. Zelfs In Beweging was niet in beweging te krijgen en trok de motie nog het meest in twijfel.

En nu gaan ze hetzelfde doen in Hengelo. Daar kan het kennelijk wel en is het wel uitvoerbaar. Ja je bent er voor je inwoners of je bent het niet zal ik maar zeggen. Wel de winst van Twence in je zak steken maar te beroerd om eens na te rekenen wat het helpen van je inwoners je kost. Wel 4,2 miljoen kunnen vinden voor een domme hack maar niet misschien € 500.000 voor mensen in grote nood.

De Italianen zijn boos op Nederland omdat we zo’n groot steunpakket voor onze inwoners krijgen. De Italianen krijgen die steun niet omdat ze al zoveel schulden hebben gemaakt dat het er in tijden van nood niet meer in zit. Bij ons hebben de inwoners fors moeten bezuinigen en zorgen die Italiaanse schulden ervoor dat ze onze pensioenen al 15 jaar niet indiceren. Misschien dat sommige raadsleden liever geen ruzie met de Italianen willen. Iets anders kan ik niet bedenken om niet precies te doen wat in Hengelo kennelijk wel kan.

Wie in de Raad heeft de moed om terug te komen op een dom besluit en informeert even bij Hengelo waarom die wel kunnen wat wij niet zouden kunnen. Niemand natuurlijk want in de politiek geef je je fouten nu eenmaal nooit toe.

Carel Groothengel