Eigen accomodatie voor Goor… (ingezonden brief)

Een ingezonden brief van Fred Rijkens. De fractievoorzitter van de lokale PvdA wil dat De Reggehof een accommodatie wordt die voor en door Gorenaren beheerd gaat worden en zijn volwaardige theaterfunctie terug krijgt. Volgens Rijkens is de Reggehof in de afgelopen jaren gereduceerd tot een gebouw dat met pijn en moeite en tegen hoge kosten in stand moet worden gehouden, veroorzaakt door partijen die niets met cultuur hebben. Lees zijn ingezonden stuk hieronder…

Eigen accommodatie voor Goor

Hengevelde krijgt zijn eigen multifunctionele accommodatie en daarmee is Goor de enige plaats in onze gemeente die niet (meer) over zo’n voorziening beschikt. Dat wat ooit de Reggehof was is nog slechts een schim van wat het ooit was. Sinds de herindeling is het overigens nooit een gemeenschapsvoorziening in handen van de Gorenaren geweest. Dat in tegenstelling tot de situatie in alle andere kernen waar na de herindeling allemaal nieuwe accommodaties in eigen beheer zijn gerealiseerd.

Een raadsvergadering terug werd door het CDA nog de schijn opgehouden dat Goor wel degelijk over zo’n voorziening beschikt. Die partij maakte veel lawaai over de concurrentie die zou ontstaan met de realisatie van een tijdelijke evenementenhal op het TSB-terrein in diezelfde plaats. Krokodillen tranen als je het mij vraagt want met wat in de Reggehof concurreert die evenementenhandel dan eigenlijk. Het personeel van de Reggehof is grotendeels op straat gezet in verband met corona. Dit terwijl de gemeente een fors bedrag van de rijkssteun niet heeft uitgegeven waarvoor juist die bijdrage bedoeld was. Dat forse overschot gaat nu gewoon in de portemonnee van de gemeente. Mooi voor de nieuwe voorziening in Hengevelde.

Je mag het niet zeggen maar eigenlijk is de Reggehof een lege huls geworden die in stand wordt gehouden voor, ik zeg het maar een beetje zwart-wit, 15 tot 20 bezoekers die het gezellig moeten proberen te krijgen met het kijken naar een film in een zaal waarin de 380 stoelen om hen heen leeg staan. Het is het resultaat van een trotse deal die het College heeft gesloten met een directeur van de Reggehof die inmiddels vertrokken is. Die forse investering van rond de anderhalve ton heeft tot doel om de exploitatie van dit gebouw nog enigszins op peil te houden. Een heilloze maar ook schandalige missie.

Ondertussen zijn er steeds minder Gorenaren die de Reggehof nog zien als hun “eigen gebouw”. Zonder mensen te kort te willen doen, de Reggehof is gereduceerd tot een gebouw dat met pijn en moeite en tegen hoge kosten in stand moet worden gehouden, terwijl het nauwelijks meer een wezenlijke functie heeft voor Goor. Dat is veroorzaakt door partijen die in de eerste plaats niets met cultuur hebben. Dat is jammer maar als de inwoners in onze gemeente nu eenmaal voor dat soort partijen kiezen dan is dat niet anders.

Wat die partijen wel heel erg kwalijk is te nemen is de enorme kortzichtigheid of zeg maar gewoon de grote domheid waarmee ze hebben bezuinigd. Een theater “ dood bezuinigen” zoals nu het geval is is nog niet zo eenvoudig. Eigenlijk heb je maar drie mogelijkheden en die zijn alle drie redelijk radicaal. Of je breekt het pand af, of je investeert kapitalen om het een andere functie te geven of je krijgt een derde zo gek dat hij of zij de exploitatie overneemt. Kies je daar niet voor dan zit je met een vreemd gebouw dat je eigenlijk nergens meer voor kunt gebruikten en dus tegen zeer hoge kosten in stand moet zien te houden. Die kosten zijn extreem hoog omdat je er niets voor terug krijgt.

Voor Youp van het Hek zit de deur voortaan dicht want dat wilden het CDA en de VVD niet langer maar iets anders is vrijwel onmogelijk te vinden. Een bioscoopje is nog een kleine poging om er wel iets van te maken, maar zal gedoemd zijn te mislukken. Zit je dus met al je bezuinigingen met een zaal met 400 stoelen, een toneeltoren, een podium en een balkon. Daar kun je echt niets meer mee en in die zin zijn de bezuinigingen die zijn doorgevoerd een kostbare zaak voor de inwoners van onze gemeente.

Dat is overigens niet de enige handicap voor deze domme bezuiniging. Verkopen of afbreken kan ook niet terwijl dat eigenlijk de enige mogelijkheden zou zijn om geen onnodige hoge kosten te maken. De verenigingen in Goor hebben in het verleden namelijk hun accommodaties in Goor afgestoten om dit theater mogelijk te maken. Daar hebben ze nogal wat voor moeten inleveren. De Reggehof is daarmee niet van die verenigingen of van de gemeenschap in Goor geworden waar dat soort voorzieningen in alle andere plaatsen in onze gemeente na de herindeling juist in wel in handen van de inwoners van die kernen kwamen. De Reggehof is namelijk in handen van een Hofbreed bestuur. Dat bestuur moet nu een gebouw in stand proberen te houden met zeer beperkte middelen en dat zullen die, toch al niet zo gelukkige verenigingen, het bestuur van de Reggehof nooit in dank afnemen.

Er zijn naar mijn mening een paar conclusies te trekken, de bezuinigingen die zijn doorgevoerd zijn in alle opzichten dom en desastreus. Dom omdat ze alleen financieel technisch zijn doorgevoerd door mensen die “de ballen verstand” hebben van de exploitatie van een gebouw dat eigenlijk alleen maar te gebruiken is in combinatie met gesubsidieerde cultuur. Aanvaard je dat niet dan zit je tot in de eeuwigheid met een superduur gebouw, waarin nauwelijks meer iets gebeurd en dat ook nauwelijks (en steeds minder) een functie vervult naar de gemeenschap in Goor. Het is slechts een (dure) verhuurder van ruimte geworden en meer niet.

Er zijn maar een paar mogelijkheden. Herstel de culturele functie voor de Reggehof. Geef de Reggehof aan de Gorenaren en bepaal dat de theaterfunctie terug keert en de regie daarvoor ligt bij een breed samengestelde club mensen uit onze gemeente. Je keert dan de boel om. Niet Gorenaren mogen gebruik maken van een gebouw van een ander, maar de theaterfunctie krijgt als gast een functie in een gebouw dat voor en door Gorenaren, onder een “beperkende bepaling” wordt beheerd. Koop de kosten af die nu tot te hoge huurprijzen voor verenigingen leiden en koester dat je op die manier vele malen “goedkoper” uit bent dan bij de exploitatie van een leeg gebouw dat niemand meer aanspreekt.

Of eis als Goor gewoon dat je een Multi Functionele Accommodatie op het TSB terrein krijgt en laat de gemeente gewoon door klungelen met de Reggehof. Iedere kern in onze gemeente heeft immers recht op een accommodatie in eigen beheer. In die zin is de nood in Goor groter dan die in Hengevelde.

Fred Rijkens