Energie…

Je druk maken over van alles en nog wat. Je in alle bochten wringen om overal aan te voldoen. Zestig uur in de week aan het werk om alle ballen hoog te houden. Het was wachten op een lichamelijke en geestelijke breakdown. Het overkwam mij een aantal jaren geleden. Sinds die tijd leef ik volgens een lijfspreuk die als een rode draad door mijn leven loopt…

Alles is betrekkelijk en terug te brengen naar de kern. Iets wat ‘groot’ is moet je klein maken en iets ‘kleins’ moet je vooral klein houden. Waarom ging het mij zo vaak mis? Waarom leefde ik op gitzwarte koffie en energy-drankjes? Ik gaf de schuld aan de situatie, aan een ander óf aan mijn werkomgeving. Ik gaf de schuld aan iedereen behalve aan mezelf. Naar jezelf kijken is moeilijk en confronterend. Vooral als je er uiteindelijk achter komt dat JIJ juist zelf degene bent die de meeste schuld draagt. Je doet het je allemaal zelf aan.

Sinds die tijd toets ik alles aan de stelling: “Je hebt geen invloed op een ander, wel op jezelf. Energie spenderen aan iets waar je geen invloed op hebt is zinloos. Energie besteden aan zaken waar je wél invloed op hebt geeft nieuwe energie en kracht”. Doe de dingen waar je blij van wordt en waar jouw invloed iets moois kan opleveren. Doe de dingen die je leuk vindt, je weet zelf heel goed wat dat is.

Mijn werk als horecaportier in het weekend is nu zo’n typische plek waar mijn invloed er toe kan doen. Mijn invloed kan het verschil maken tussen een ambulance voor de deur of zelfstandig op de fiets naar huis en helemaal heel.

Iedere zondagochtend als ik thuis kom drink ik een afzakkertje. Ik zit dan helemaal alleen in het donker met een zacht achtergrondmuziekje. Ik laat de avond in mijn gedachten de revue passeren en krijg meestal een lach op mijn gezicht. Wat hebben we weer gelachen en gekkigheid meegemaakt. Een bezoeker wijs gemaakt dat ik er als ‘zaterdagavond-postbode’ werk of dat ze maar beter niet met mijn collega kunnen praten omdat hij een taakstraf aan het uitdienen is via de reclassering.

Er achter komen dat je het verkeerde slot van een fiets hebt open geslepen voor iemand die z’n sleuteltje was verloren. Antwoorden op de vraag of je Radio 538 aan het luisteren bent en wat er toch allemaal te horen is op dat ‘oortje’ wat beveiligers in hebben. Iemand z’n stifttand helpen terugvinden in een plas van braaksel en zeggen dat hij de volgende keer beter moet kauwen. Zeggen dat ‘meneer Kremers’ je tweelingbroer is en een vetklep is en dat ik door de week niet op een school werk. Waarop een jongen zegt dat ‘meneer Kremers’ een lul is maar dat ik dan nog wel weer meeval.

Ik word er blij van en het tovert een lach op mijn gezicht. Vrolijke mensen om je heen is goed voor je.
Besteed je energie aan zaken waar je invloed op hebt.

Namens Niels,

een fijne dag…