Kersttoespraak…

Vaste brievenschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen. Dit keer naar aanleiding van de Kersttoespraak van burgemeester Nauta. Daarop heeft hij nogal wat aan te merken en geeft hij aan dat het College volgens hem echt te weinig heeft gedaan om inwoners die het moeilijk hebben door onder meer de stijgende energieprijzen, te ondersteunen terwijl daarvoor wel voorstellen waren. Lees het hele relaas hieronder…

Ik heb de Kersttoespraak van onze burgemeester beluisterd. Daarin haalde ze de volgende zinnen aan:
“Zelfs als je hard werkt, kun je jouw gezin nauwelijks of niet onderhouden. Waarin we kiezen voor elkaar, om voor elkaar te zorgen en het niet normaal vinden dat kinderen geen ontbijt krijgen, dat ouderen in koude huizen moeten zitten, dat vluchtelingen buiten moeten slapen.”

Ik vind het een leuk verhaal maar als lid van het College heeft ze niets gedaan om de Hof van Twentenaren die deze Kerst (en niet alleen met de Kerst) in de kou zitten een beter perspectief te bieden. De PvdA heeft in september al een simpele regeling voorgesteld om degenen met een kleine overschrijding van de 120% van de, voor hun van toepassing zijnde bijstandsnorm, toch een bijdrage van €1300 te geven e.e.a. onder aftrek van de overschrijding. De Raad ging hier niet in mee en besloot later tot de instelling van een soort noodfonds.

Tot op heden heb ik niet kunnen waarnemen dat het College bevallen is van een uitvoeringsregeling voor het noodfonds. Als de regeling die de PvdA voorstelde was ingevoerd hadden tal van gezinnen een leukere Kerst gehad. Verschillende nabuurgemeenten zoals Almelo en Hengelo hebben wel regelingen bedacht. Rotterdam gaat zelfs tot 140% in plaats van 120%. Met enig knip en plakwerk was een eigen regeling bedacht. Ik heb in een vorig leven wel regelingen kunnen maken door dit knip en plakwerk. Indien nodig wil ik wel mijn diensten gratis aanbieden.

Ik denk dat dit College in de loop van volgend jaar zich weer in de handen wrijft omdat er weer een rekeningoverschot voor 2022 is van € 5.000.000. Het lijkt dat dit een doel is van het huidig College. naar mijn mening is een rekeningoverschot van deze grootte het gevolg van óf slecht begroten óf het niet halen van de gestelde doelen. In beide gevallen was er ruim voldoende geld geweest om de Hof van Twentenaren te compenseren die daar gezien hun inkomen behoefte aan hadden.

Ik neem aan dat het College in elk geval wel een goede Kerst heeft kunnen vieren. Wellicht heeft ze in haar Nieuwsjaartoespraak een beter verhaal te vertellen.

Carel Groothengel