Het kan anders…

De positieve dingen in het leven zien. In navolging op mijn verhaaltje van vorige week moet ik de daad bij het woord voegen. Het begint tenslotte bij jezelf. Jij, de enige persoon ter wereld waar je échte invloed op hebt. De wereld om je heen anders zien bleek een hele klus te zijn…

Hoe kun je nu de goede dingen zien in mensen die alleen maar negatieve dingen doen? Kan iemand mij uitleggen hoe ik vriendelijk kan blijven als iemand mij in een boze bui door de telefoon wil trekken? Hoe kan ik blijven werken aan een goede relatie bij een conflict? Ondanks het negatieve gedrag van mensen is er altijd wel een klein positief stukje te ontdekken. En met dát kleine stukje kan ik wel iets.

Een jongeman gooit met een boog zijn leeggedronken bierbeker de zaal met feestende mensen in. Ergernis nummer één bij publiek, artiesten en óók bij mij als beveiliger. Samen met mijn collega haal ik het heerschap er tussenuit. Ik neem hem mee naar onze lóge waar hij eerder direct van mij de deur gewezen zou krijgen. Maar leert zo’n jongen daar nu echt van? Tuurlijk is het vervelend dat die avond voor jou stopt, maar vooral is hij boos op mij omdat ik degene ben die hem eruit zet. In plaats daarvan liet ik hem een paar foto’s zien die ik eerder maakte van mensen die letsel hadden opgelopen in hun gezicht door het gooien van glazen. Langzaam komt het besef dat wat hij deed geen onschuldige actie was. Hij schrok en had oprecht spijt. Denk je dat het vanavond nog gaat lukken als ik je een tweede kans geef? ‘Meneer, u ziet mij hier niet terug en ik zal het ook tegen mijn vrienden zeggen’.

Een tijdje later zie ik een groepje bekvechten en een jonge dame staat op het punt uit te halen naar haar rivale. Ook haar neem ik mee en vraag waarom ze dat deed? Ze zei dat ze wou opkomen voor haar vriendin. Fysiek beslechten hoort daar tegenwoordig blijkbaar bij. Ik vroeg of ze haar vriendin door deze actie werkelijk geholpen had. Ze kijkt me een beetje schaapachtig aan en zegt dat dat eigenlijk niet zo is want het probleem is niet opgelost. Sterker nog, zeg ik, het is erger geworden door het bijna toepassen van geweld. ‘Ik kan niet tegen onrecht’, vervolgde ze haar verhaal. Maar als je daar niet tegen kunt, waarom wil je dan wel een ander onrecht aandoen vroeg ik haar. Je hebt een issue dame, moet je wat aan gaan doen!

Bij het sluiten van de avond sta ik in de deuropening en zeg iedereen gedag. Er komen tientallen jongens en meisjes langs me heen lopen en geven me een ‘boks’. Bedankt voor de gezellige avond! De klank van een enkeling die me in het voorbij lopen ‘homo’ noemt verstomt. Je bent het niet eens waard om erop te reageren. Gelukkig ben ik er voor gaan kiezen anders met mensen om te gaan.

Namens Niels,

een fijne dag…