Notitieblokje of schaduwagenda…

Dus zo was het vroeger in Goor. Foto’s van gebouwen die ik nooit in het echt heb gezien. Een kiekje van de tijd dat de Kerkstraat een winkelstraat was en hadden we twee stations? Een braakliggend terrein midden in Goor waar mensen proosten op het begin van de bouw van ‘De Reggehof’. Een statige witte villa aan de Diepenheimseweg die dienst deed als gemeentehuis van de Gemeente Goor…

De burgervader was Dhr. van der Zwaag. Hij woonde op de Kevelhammerhoek en liep een paar keer per dag voor mijn ouderlijk huis langs op weg naar de witte villa iets verder op. Een paar uur later liep hij weer terug naar zijn eigen villa, want een bammetje tussen de middag smaakt thuis een stuk beter. Het was voor hem een wandelingetje van hooguit tien minuten maar meestal was hij een uur onderweg. Hij had een notitieblokje in zijn zak om zaken in op te schrijven over dingen die mensen aan het hart gingen. Hij had gesprekken op straat met zijn Gorenaren.

Conversaties niet in achterkamertjes of grote vergaderzalen, maar gewoon op straat waar iedereen het kon horen en meepraten. Stevige discussies over het al dan niet verlenen van een vergunning voor een uitbouw of het vellen van een oude overhangende boom in de achtertuin. Maar ook had hij oog voor het kleine manneke wat gevallen was met zijn crossfietsje en het stuur er scheef aan had staan. Met een krachtige beweging zette hij het stuur weer recht.

Dat kleine manneke was ik en kan me herinneren dat ik een beetje tegen de man opkeek. Hij was de baas van Goor en sprak met iedereen. Waarschijnlijk viel hij vast niet bij iedereen in de smaak en maakte soms ook wel eens beslissingen waar menigeen niet zo blij mee was. Maar toch laveerde hij er zich lenig doorheen zonder al te veel schade te maken.

Misschien is het ambt van burgemeester wel één van de moeilijkste beroepen die er bestaan. Ga er maar aanstaan om alle belangen te wegen en dan een beslissing te moeten nemen. Uiteindelijk doe je het nooit goed want er is altijd wel iemand die verliest of nadeel ervaart. Waar kies je voor en hoe kun je die keuze verantwoorden? Kun je uitleggen dat je prima op de foto kunt gaan met een carnavalsdelegatie en de sleutel symbolisch overdraagt en aan de andere kant een horecaondernemer regels oplegt waardoor hij niet anders kan dan stoppen?

Heeft dat misschien te maken met ‘neventaken’ zoals voorzitterschap bij de P10? Of misschien komt het door het lidmaatschap bij veiligheidsregio Twente of komt het doordat ze ergens daadkracht moet tonen omdat De Hof er niet zo lekker opstaat als het gaat om drankgebruik onder jongeren?

Ik denk dat de huidige burgemeester óók een notitieblokje in haar zak heeft… Ik vermoed alleen dat het in de vorm van een schaduwagenda is. Gratis advies? Soms helpt een rondje lopen door Goor tussen de middag…hoor je nog eens wat.

Namens Niels,

een fijne dag…