‘Slechte uitvoering eenmalige energietoeslag’ (Ingezonden brief)

Vaste brievenschrijver en raadsvolger Carel Groothengel is weer eens in de pen geklommen en heeft dit keer weer een epistel over de volgens hem ‘slechte uitvoering’ van de eenmalige energietoeslag in 2022. Er vallen volgens Groothengel mensen en huishoudens onterecht buiten de boot omdat ze een fractie boven de norm zitten, niet in beeld komen bij de gemeente en onterecht veel geld mislopen. Lees zijn ingezonden brief hieronder…

Het is de 3e keer dat ik over de uitvoering van de eenmalige energietoeslag 2022 schrijf. De PvdA-fractie heeft vorig jaar ontdekt dat huishoudens met een inkomen dat bijvoorbeeld € 5 per maand hoger is dan 120 % van de bijstandsnorm, de eenmalige energietoeslag niet ontvangen.

Daarom heeft zij in de raadsvergadering van september 2022 een motie ingediend om deze onrechtvaardigheid te verzachten door de overschrijding van bovengenoemd voorbeeld in mindering te brengen op de eenmalige energietoeslag van €1300. De overige fracties waren blijkbaar verrast door deze motie en overzagen de consequenties niet en besloten later tot de instelling van een noodfonds.

Omdat de motie niet haalbaar bleek is deze teruggetrokken mede omdat de raad aangaf in 2023 te vergaderen over de themanotities. Dan zou een afgewogen oordeel gemaakt kunnen worden. Deze themanotities zijn in een niet openbare vergadering aan de orde geweest en de Raad heeft blijkbaar dit verhaal kunnen wegpoetsen.

Onlangs heeft het college besloten om degene die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag 2022 een extra toeslag te geven van €500 als voorschot op de eenmalige energietoeslag 2023. Dit betekent dat de voorbeelden nog onrechtvaardiger worden. Binnen een jaar tijdens loopt ons voorbeeld bijna €1800 mis naast andere mogelijke tegemoetkomingen tot aan de grens van 120% zoals voor chronisch zieken en gehandicapten, de bijzondere bijstand voor gezinnen met kinderen.

Mijn conclusie is dat als je in beeld bent bij de gemeente of andere instellingen je gelukkig de toeslag krijgt of uit het noodfonds geld krijgt. Degenen die dat niet zijn zoals mijn voorbeeld ‘pissen naast de pot’. Ik vind dat het College te weinig doet om de Hof van Twentenaren die in de kou zitten een beter perspectief te bieden. De regeling die de PvdA voorstelt is eerlijk en sociaal. Zoals ik al eerder schreef denk dat dit College zich binnenkort weer in de handen wrijft omdat er weer een rekeningoverschot 2022 is van minimaal € 5.000.000.

Carel Groothengel

Carel Groothengel.