Koud water-subsidie…

Wat een geluk dat ik net regenton na regenton rondom mijn stulpje had geplaatst toen het water er afging afgelopen vrijdag. Je krijgt tegenwoordig ook overal subsidie voor. In dat opzicht gek eigenlijk dat er dan nog steeds een voedselbank nodig is of dat de ‘voedselbus’ afhankelijk is van de vrijgevigheid van mensen die iets kunnen missen…

Net ingezeept en de kop vol shampoo stopt de aangenaam warme straal met stromen. Eerst dacht ik nog dat er weer iemand beneden met z’n tengeltjes aan de kraan zat waardoor de druk een beetje wegvalt. Niets was minder waar en ik kreeg twee paar vragende ogen op mij gericht toen ik met schuim op het hoofd beneden poolshoogte kwam nemen. Hoe krijg ik die zooi nu uit mijn haar zonder water? Kop in de regenton?

Bij de poging om koffie te zetten blijkt dat er ook geen stroom is. Potverdomme, mien groene knuppels voor vanavond worden warm, kan nooit de bedoeling zijn! Een keer geen koffie is niet zo’n ramp maar lauw bier is een doodzonde. Kratje ook maar in de regenton ter verkoeling? Fijn hé gesubsidieerde waterbuffers rond je huis?

Is dat het eerste waar je aan denkt als de stroom eraf is, vroeg de vrouw des huizes. Denk je helemaal niet aan het fortuin aan vreterij in de vriezers wat langzaam aan het ontdooien gaat? Nee! Daar denk ik helemaal niet aan. Spul in de vriezer blijft minimaal nog een uur of twaalf bevroren als je de deur maar dicht laat. Kwaliteitsbier daarentegen is met een uur op het niveau vergelijkbaar als van dat zwerversbier bij de Aldi. Je weet wel, van dat bier waar je een doos bij krijgt om in te slapen.

Ja jongens, dit kost allemaal weer vies geld. M’n investering van een paar duizend euro op het dak genereren op dit moment helemaal niets. Wie gaat dat betalen? Is daar niet ergens een potje met subsidie voor? Ik las dat de gemeente namens mij één euro ter beschikking stelt aan hulp in het aardbevingsgebied en het heeft besloten dat namens iedere Hoffenaar te doen. Een kleine 36.000 euro wordt overgemaakt om te helpen. Daar is onze ‘last’ van een paar uurtjes geen water en stroom natuurlijk een lachertje bij, laat staan dat ze een probleem maken van lauw bier. En zeker weten dat er mensen slapen in dozen. We hebben het hier uiteindelijk zo slecht niet.

Eén euro namens mij en ook één euro namens u. Ik ben voor, mogen er wat mij betreft ook best een paar meer zijn. Maar wat had ik graag gezien dat de gemeente ook namens alle Hoffenaren één euro per inwoner doneerde aan de voedselbus. Gewoon via de gemeentelijke belastingen, heeft niemand in de gaten. Gebruiken ze toch als sluitpost en melkkoe…

Namens Niels,

een fijne dag…